V-ledaren innan misstroendeomröstningen: ”Jag skulle inte vilja vara här”

Uppdaterad
Publicerad

Man måste sätta sig ner och kompromissa i politiken. Det var Vänsterledaren Nooshi Dadgostars budskap i SVT:s Agenda, knappt 12 timmar innan misstroendeomröstningen i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Det enda jag säger är att vi också utgör regeringsunderlag, säger hon.

Januaripartiernas senaste bud för att lösa regeringskrisen är att låta bostadsmarknadens parter – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – förhandla fram en lösning för hyressättning i nyproduktion.

Men Vänsterpartiet nobbade det – och partiledaren Nooshi Dadgostar har under söndagen upprepat kravet på att förslaget om fri hyressättning, punkt 44, ska bort från förhandlingsbordet.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Vi är ett regeringsunderlag, precis lika viktiga som Centerpartiet, men har inte varit med i förhandlingen om 73 punkter som Januariavtalet innebär, och som regeringen genomför. Vi vädjar nu, för att behålla regeringsunderlaget, att inte genomföra en enda av de 73 punkterna. Det är inte mycket begärt, säger Dadgostar.

– Jag skulle inte vilja vara här. Statsministern har ett uppdrag i grunden, att få ihop sitt regeringsunderlag. Man kan inte genomdriva förslag om det inte finns majoritet och underlag för det.

Hör mer av vad Vänsterledaren sa i söndagkvällens Agenda, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet