V nobbar januaripartiernas bud om förhandlingar kring hyrorna

Uppdaterad
Publicerad

Januaripartiernas senaste bud för att lösa regeringskrisen är att låta bostadsmarknadens parter få förhandla fram en lösning för hyressättning i nyproduktion. Men Vänsterpartiet kallar det ”politisk teater” – och står fast vid att kravet om att förslaget om fri hyressättning ska bort från bordet.

– Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshyrorna, då kommer vi inte rösta rött i morgon, partiledaren Nooshi Dadgostar.

Beskedet som Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) gav på söndagens presskonferens var att bostadmarknadens parter – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – ska få till den 1 september på sig att förhandla om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras.

Regeringen kommer då att lägga fram ett lagförslag i linje med det, menar statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Om parterna inte kommer överens går januaripartierna – S, MP, C och L – vidare med det utredningsförslag som redan presenterats, och även kritserats.

– Vi förväntar oss att övriga partier nu är beredda att ta ansvar och inte driva Sverige in i en politisk kris, säger Löfven.

Han underströk ännu en gång denna krishelg att betänkandet om fri hyressättning är ute på remiss och att det ännu inte finns ett skarpt förslag.

Dadgostar: ”Politisk teater”

Annie Lööf kallar i sin tur oppositionspartiernas agerande för ”handling utan ansvar”.

– Vi har tagit intryck av den kritik som finns gällande processen. Därför presenterar vi en ny ordning för förslaget, säger Centerledaren.

Men budet är inte tillräckligt för Vänsterpartiet, som kräver att frågan, punkt 44, stryks från avtalet.

– Vi har varit tydliga med att marknadshyror inte kan genomföras på våra mandat. Det är oseriöst av en statsminister att låtsas som om han har uppfyllt våra krav, säger Nooshi Dadgostar.

Stefan Löfven kallar å sin sida reaktionen för oansvarsfull.

– Att kalla en förhandling mellan bostadsmarknadens parter för teater, det förstår inte jag.

– Det här var precis vad Vänsterpartiet krävde, då blir det väldigt konstigt om man säger att man inte tänker acceptera det.

Hyresgästföreningen välkomnar beskedet om förhandling med de andra parterna men skriver i ett pressmeddelande att en sådan ”inte kan utgå från en punkt i ett avtal mellan politiska partier”.

Och för Vänsterledaren är det senaste budet inte tillräckligt.

– Att statsministern presenterar en partslösning utan att ha förankrat det med parterna som ska delta i en sådan är anmärkningsvärt. Det tyder på att det här inte var seriöst menat och det vet statsministern själv om, säger Dadgostar.

Annie Lööf skriver på Twitter att det är Vänsterledarens argument som inte håller.

– Det ligger ett stort ansvar på Dadgostar att se om hon vill kroka arm med Sverigedemokraterna i morgon och fälla regeringen, eller om hon ser det bud som ligger på bordet, säger hon till SVT Nyheter.

– Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet får ta och besinna sig.

Här kan du se hela presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet