• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Henrik Montgomery, Jessica Gow/TT

Tidigare S-toppen: Annie Lööf kan rädda situationen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartiernas listor över otänkbara samarbetspartners måste kortas. Budskapet kommer från S-nestorn Lars Stjernkvist, som pekar ut låsningarna kring partier och enskilda sakfrågor som orsaken till tumultet i rikspolitiken. Men han tror och hoppas på en lösning som utesluter ett extraval.

– Jag tror många har svårt att förstå varför Sverige ska kasta sig in en valrörelse nu.

Som partisekreterare för Socialdemokraterna i början av milleniet var Lars Stjernkvist en nyckelspelare i regeringsförhandlingarna med Miljöpartiet. Med andra ord vet han vad som vad som krävs för att sy ihop avtal.

Och även om positionerna just nu verkar hopplöst låsta är han hoppfull – svenska politiker har löst svårare frågor än de som nu blossat upp kring bostadsmarknaden, menar han.

Kategoriska uttalanden

– Det borde inte vara osannolikt för partierna att komma överens om hur man ska hantera den här frågan. Det finns ingen som är principiellt emot att bostadsmarknadens parter engageras i arbetet. Men allt kommer tillbaka de kategoriska uttalanden som de olika partierna har gjort.

Han syftar bland annat på att Centerpartiet velat utesluta inflytande från såväl Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Så länge inte någon börjar frigöra sig från den här typen av kategoriska uttalanden är det svårt att se hur landskapet ska förändras, enligt Stjernkvist som hävdar att Annie Lööf har en nyckelroll.

– Hon kan bli situationens räddare, hon måste nästan bli det. För om Centerpartiet är beredd att diskutera processfrågan, då borde det räcka för att undvika en regeringskris. Hittar man bara en form för hur man ska prata om det tror jag det går att hitta lösningar.

Extraval kan bli blåslampa

Höga företrädare från hans eget parti har pekat på det som de anser vara det oansvariga i att sätta igång en misstroendeprocess mitt under en brinnande pandemi. Finansminister Magdalena Andersson har mer än en gång uppmanat att ta ett steg tillbaka och ta ansvar för Sverige.

Stjernkvist säger att han delar Vänsterpartiets frustration men ifrågasätter valet att liera sig med partier som i sak inte alls delar deras ståndpunkt. Hans förhoppning är att en lösning till slut går att nå – inte om själva sakfrågan, men hur den ska behandlas. Hotet om ett extraval kan verka som en blåslampa.

– Det är möjligt att det händer något i helgen, men det finns väl en hel del som talar för att det är först efter måndagens omröstning som det blir allvar på riktigt. Först då inser kanske alla sitt ansvar och vad som krävs för att undvika en kris och ett nyval.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För Centerpartiet är den här situationen lättare än för andra partier menar Henrik Sjöholm, tidigare strateg hos Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet