Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sabuni (L): ”Faller regeringen imorgon så faller också januariavtalet” Foto: SVT.

Sabuni (L): Januariavtalet faller med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet väntas rösta för att rikta ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven i morgon, något som skulle innebära regeringens fall. För Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, skulle det även betyda att Januariavtalet upphävs.

– Avtalet är borta och Stefan Löfven kommer inte kunna tillträda med samma avtal igen, säger hon till SVT Nyheter.

Januariavtalet har varit förutsättningen för att den nuvarande regeringen ska kunna sitta kvar. Överenskommelsens 73 punkter har utgjort villkoret för Centerpartiet och Liberalernas stöd.

Men om regeringen faller är inte stödpartierna längre bundna av överenskommelsen – det anser Liberalerna och Nyamko Sabuni efter Vänsterpartiets besked att det fortsatt saknar förtroende för statsministern.

– Vi har sagt att vi är beredda att samtala med alla partier, men faller Januariavtalet då får vi återkomma till hur vi gör framåt.

Att just samtala med alla måste vara grunden för att kunna bilda stabila partikonstellationer som kan regera, enligt Sabuni.

– Det här är det yttersta beviset på att samarbetsgemenskaper inte kan byggas på att isolera andra partier. Jag beklagar verkligen den situation vi befinner oss i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet