LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill hellre se ett extra val än att gå med på Centerns krav på förändrad arbetsrätt. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

LO-basen: Hellre extra val än att vika sig för Centerns krav

Uppdaterad
Publicerad

En kompromiss mellan Centern och Socialdemokraterna om arbetsrätten? Då ser LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hellre ett extraval.
– Det är ju oacceptabelt att flera hundra tusen människor skulle leva utan anställningsskydd. Det här är faktiskt väldigt svårt att förstå.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tycker inte att Stefan Löfven ska möta Centern i kraven om en förändrad arbetsrätt.

– Vi har inget emot om Centern, Socialdemokraterna och Liberalerna går ihop om att låta oss och arbetsgivarna förhandla oss fram till lösningar. Men de vill ju lagstifta och det fungerar inte med lagstiftning på det här området, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Inte emot samarbete

Samtidigt är han tydlig med att han inte är emot ett samarbete över blockgränserna.

– Jag ser gärna ett brett samarbete i riksdagen. Vi behöver en handlingskraftig regering, och då är det naturligt att söka samarbete över blockgränserna, säger han.

Men om det inte går att hitta en kompromiss utan marknadshyror och slopade LAS-regler är det bättre att strunta i ett samarbete, menar han.

-Det är enkelt att avvisa de förslagen från Centerpartiet, det står vi fast vid från LO. Hellre ett extra val än att vi tar bort anställningsskyddet för flera hundra tusen människor, säger Karl- Petter Thorwaldsson.

”Behöver göra något”

I en intervju med DN ger Löfven Centerpartiet rätt i att arbetsrätten behöver ändras: ”Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten. Den har sina år på nacken och arbetsmarknaden har förändrats rejält. Vi behöver göra något, eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden. De har rätt i det”, sa Löfven i intervjun. Han gick dock inte in på några detaljer om hur en kompromiss skulle kunna se ut.

”Förvånande”

Byggnadsfackets ordförande Johan Lindholm säger i en kommentar till SVT Nyheter att han är både förvånad och väldigt oroad över Stefan Löfvens uttalande att han är beredd att kompromissa om arbetsrätten.

Johan Lindholm, Byggnads Foto: Christine Olsson/TT

– Det är förvånande att socialdemokraterna är beredda att slänga löntagarnas trygghet överbord och kompromissa om fackliga rättigheter. För mig är det självklart att ingen tjänar på att ställa grupper mot varandra, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han fortsätter:

– Vår modell är framgångsrik och ett föredöme för många andra länder. Det är oroande att våra politiker kan tänka sig att ta över parternas ansvar. Det kommer inte att gynna någon.

SVT Nyheter har sökt Stefan Löfven som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer