I en intervju med DN öppnar Stefan Löfven (S) för att kompromissa kring arbetsrätten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stefan Löfven (S) om arbetsrätten: ”Jag delar Centerns uppfattning”

Uppdaterad
Publicerad

För att få med sig Annie Lööf och Centerpartiet i regeringsbildningen öppnar Stefan Löfven för att kompromissa i frågan om arbetsrätten.
– Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

När Annie Lööf tidigare höstas sa sig vara beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, mot att Socialdemokraterna gick med på vissa krav, var det nog många som trodde att Sverige tog ett steg närmare en ny regering.

Enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter var Socialdemokraterna beredda att gå med på vissa av kraven, bland annat genom att helt slopa värnskatten. Men en punkt var desto känsligare för Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

”Det var mest mummel”

Centerpartiet ska ha tyckt att Socialdemokraternas bud om att tillsätta en utredning om att förända lagen om anställningsskydd (LAS) var för vagt.

– Det var mest mummel från Socialdemokraternas sida, det fanns ingen tydlig inriktning på hur arbetsrätten skulle förändras, sa en källa till SVT Nyheter då.

Det ska ha varit anledningen till att Centerpartiet röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.

Öppnar för kompromiss

I en intervju med DN öppnar nu Stefan Löfven för att kompromissa på frågan gällande just arbetsrätten.

– Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten. Den har sina år på nacken och arbetsmarknaden har förändrats rejält. Vi behöver göra något eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden. De har rätt i det, säger han.

Stefan Löfven vill däremot inte gå in på några detaljer om hur en kompromiss skulle kunna se ut.

– Vi vill hitta en lösning som tillgodoser både löntagare och arbetsgivare. Men jag vill inte rubba balansförhållandet däremellan. Det vore en otjänst inte bara mot löntagare utan också mot den svenska modellen, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer