Jessica Löfström, vd Expandera mera, och Isabelle Mc Allister, hantverkare och medieprofil. Foto: Lia Cederström / TT

Byggprofilen: ”Vissa äldre män kör bara på”

Uppdaterad
Publicerad

En inneboende machoattityd och en övertro till den egna förmågan hos många män kan vara en av orsakerna till att hemmafixare skadar sig när de renoverar hemma. – Man vill inte lyssna på andras åsikter, säger tv- och hemmafixar-profilen Isabelle McAllister.

Varje år skadas nästan 18.000 människor vid gör-det-själv-arbete. Andelen kvinnor är försvinnande liten, medan män mellan 40 och 69 år är i majoritet. Det visar en sammanställning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort.

Isabelle McAllister, hantverkare och medieprofil, är inte förvånad.

– Det finns kanske en press inom patriarkatet att män ska klara av vissa saker, ”det är jag som ska hamra och nu kör jag på”. Bland äldre män finns en inställning att man inte vill tänka efter eller lyssna på andras åsikter. Vissa kör bara på, säger hon.

Erkänd machokultur inom byggbranschen

Jessica Löfström, vd för byggföretaget Expandera mera, menar att samma strukturer också återfinns inom byggbranschen.

– Professionellt så finns en stor machokultur, säger hon förklarar att män ofta bär för tungt, tenderar att inte variera arbetsuppgifterna och att det bland gruppen finns en allmänt utbredd negativ attityd mot hjälpmedel och ergonomiska verktyg.

Machokulturen har också erkänts av facket och representanter för branschen som tillsammans lanserat en kampanj för göra upp med problematiken. Jessica Löfström berättar att flera stora kunder nu efterfrågar kvinnliga hantverkare.

– Ju fler kvinnor som är ute på arbetsplatsen, desto mjukare stämning blir det också ute i arbetsbodarna. Tjejer kanske gör saker lite mer försiktigt, det tar möjligen lite längre tid, men det blir oftast bättre gjort, säger hon och menar att det märks väl inom områden som måleri och plattsättning där kvinnliga hantverkare just nu bryter igenom på marknaden.

– På den professionella sidan har vi en lång väg att vandra och jag tror att det även kan vara så på den icke-professionella sidan.

”Neandertal-grej att bygga hus”

Isabelle McAllister menar att viljan att rå om sitt hus verkar ligga djupt inbäddad i människan, den tar sig i uttryck som föreställningen om en sorts basalkunskap som kommer fram när vi bygger.

– Det är en neandertal-grej: att jaga, grilla och bygga hus. Allt det där ska vi kunna, men är man it-ansvarig till vardags kanske man inte klarar av allt det på fritiden.

Därför, menar hon, har människor mycket att tjäna på att svälja sitt ego, erkänna sin okunskap och anamma en mjukare inställning till förestående byggprojekt.

– I bygghandeln kan det vara värt att fråga en extra gång: ”hur använder jag vinkelslipen bäst”. Det skadar inte och det är aldrig fel att fråga. Framför allt vilja jag uppmana alla att komma ihåg att man är inte en misslyckad människa om man ber någon om hjälp med att hålla i stegen man står på, eller plankan man sågar i.

”Kan lära från proffsen”

Bortsett från machokulturen menar Jessica Löfström att hemmafixare har mycket att lära från arbetsgången inom byggbranschen.

–  På professionella arbetsplatser gör man alltid en arbetsberedning: ”hur ska vi göra det på bästa sätt?”,  ”vilka faror och risker finns?”. Så ser man sedan till att säkerhetsminimera alla risker. Det borde också vanliga hemmafixare göra innan de börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.