C-gruppledaren: ”Ryssland, Kent Ekeroth och SD – den gemensamma nämnaren”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två personer som varit anställda vid Sverigedemokraternas riksdagskansli slutat sedan de anklagats för att ha kopplingar till den ryska regimen. – Finns det ett samband? frågar Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpariet (C) i onsdagens Aktuellt under debatt med Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna (SD).

Först gällde det Egor Putilov. Idag blev också SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson avstängd, sedan på olika vis uttalat stöd för den ryska regimen.

Varför kände ni er tvungna att stänga av Dick Abrahamsson?

– Man måste bedömda helheten. Man kan alltid förklara bort en enskild incident. Men när det kommer upp till en kritisk massa och allting pekar åt samma håll tillräckligt länge så måste vi agera, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson och förklarar att partiet ansett att gränsen var nådd i Dick Abrahamssons fall.

Det är två personer på kort tid. Har ni dålig kontroll?

– Nej, det tycker jag inte. När vi får information till oss, och tiden att utreda det, då agerar vi.

”SD:s agerande säkerhetsrisk”

Anders W Johnson menar dock att SD:s agerande inneburit en säkerhetsrisk för hela riksdagen.

– Här har man anställt en person som visar sig ha figurerat under fem olika identiteter, och det visar sig sedan att han fått sex miljoner kronor av en kriminell rysk affärsman med kopplingar Putin-regimen. Det är oerhört allvarligt. Och det här andra fallet idag (Dick Abrahamsson, reds anmärkning) bekräftar bara de gemensamma nämnarna: Ryssland, Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna.

Anders W Johnson menar att SD borde har agerat långt tidigare.

– Här lyste alla larmlampor och SD valde att inte göra någonting. Man kan fråga sig varför: är det så att man varit tafflig i säkerhetskontrollerna, eller är det sambanden med Kent Ekeroth-Ryssland, hur man agerar i EU-parlamentet och de broderpartier man har runt om i Europa som tar emot stora kontantstöd direkt ifrån Putins regim?

”Johnssons kritik innehållslös”

Mattias Karlsson anser dock att Anders W Johanssons kritik inte håller.

– Man brukar säga att tomma tunnor skramlar mest, och jag har sällan mött en tommare tunna är Anders W Johansson, svarar han och menar att han frågat Johansson hur partiet kunnat agera annorlunda i fallet Egor Putilov, utan att få något svar. Mattias Karlsson menar också att SD tidigare drivit frågorna om säkerhet i riksdagen.

Att Putilov, som beskrivet av Anders W Johansson, skulle ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin, ser Mattias Karlsson i annan dager:

– Han (Putilov, reds anmärkning) köpte ett hus, av en person som är gift med en tjej som jobbar på skattemyndigheten i Ryssland. 

”Tar avstånd från Ryssland”

Men båda de här personerna – Egor Putilov och Dick Abrahamsson – har ju jobbat för Kent Ekeroth som själv figurerar i rysk statskontrollerad media. Hur påverkar det förtroendet för honom?

– Russia Today är en tv-kanal kontrollerad av en auktoritär regim som vi tar avstånd ifrån. Men det är också en tv-kanal som når 600 miljoner människor. Ska vi politiker göra ideologiska prövningar om vilka tv-kanaler vi deltar i, då slutar det med att vi står och pratar med våra egna partivänner, säger Mattias Karlsson och tillägger:

– Vid anställningen av Egor Putilov, med den information vi fick då, så talade ingenting att det var fel att anställa honom.

Enligt Mattias Karlsson ska Säpo efter granskning givit tummen upp för att anställa Putilov.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet