Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man bryter mot den klimatlag som vi gemensamt fattat beslut om i Sveriges riksdag”, säger Rickard Nordin (C) om misstroendeförklaringen. Foto: SVT

C, V och MP kommer väcka misstroende mot klimatministern

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen riktar svidande kritik mot regeringens klimathandlingsplan, som presenterades under torsdagen.

Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går så långt som att väcka misstroende mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Misstroendet väcktes enligt Svenska Dagbladet på Centerpartiets initiativ, klockan 14 på torsdagen. Och får stöd av både MP och V.

Beskedet kom kort efter att regeringen presenterat sin klimathandlingsplan tillsammans med Sverigedemokraterna, med åtgärder för hur Sverige ska leva upp till klimatmålen och minska utsläppen.

– Det här djupt oansvarigt. Det här är småsaker som i bästa fall sänker utsläppen med någon enstaka tiondels procent, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson, till SVT.

”Ord och utredningar”

Redan i höstas sa partiet sig vara berett att väcka misstroende mot Romina Pourmokhtari om handlingsplanen inte visar hur Sverige ska nå de nationella utsläppsmålen för år 2030 och 2045. Likaså Miljöpartiet, som nu har signerat misstroendeförklaringen.

– Det är mycket ord och utredningar men inga konkreta åtgärder framåt, säger MP-språkröret Daniel Helldén till SVT.

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Kajsa Fredholm menar att regeringen i princip begraver de svenska 2030-målen.

– Jag tycker nästan det är skandal att man kan göra på det här sättet, säger hon till nyhetsbyrån TT.

För att väcka misstroende krävs att 35 riksdagsledamöter går ihop. För att fälla en minister krävs en majoritet, något oppositionen inte har.

Statsministern svarar

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentar att ”oppositionen borde skämmas” och att klimatministern har hans fulla stöd.

”Regeringen har under klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris ledning presenterat den första klimathandlingsplanen någonsin som faktiskt gör att vi kan nå målet om nettonollutsläpp till 2045.”

Socialdemokraterna beskriver handlingsplanen som ”ett löftessvek” men har ännu inte gett något besked i frågan om misstroende.

”Det är för tidigt att säga om en missförtroendeförklaring är på sin plats. Det är ett verktyg som ska användas ytterst återhållsamt”, säger riksdagsledamot Anna-Caren Sätherberg i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.