Klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: SD bantade regeringens klimatplan i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenteras regeringens klimathandlingsplan. SVT erfar att flera punkter har strukits i slutförhandlingar med SD, bland annat slopad förmånsskatt för busskort. Enligt flera källor väntas inga nya förslag som minskar utsläppen rejält.

Regeringen ville ha en ambitionsförklaring om att bara nollutsläppsfordon får säljas efter 2030. Förslaget ströks efter möte med SD, enligt SVT:s källor.

Regeringen ville utreda att avskaffa förmånsskatt, för de som får busskort eller kollektivtrafikkort som löneförmån.  Detta och andra punkter togs också bort.

Det framgår av samtal med politiker och tjänstemän med full insyn i förhandlingarna som SVT haft.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare sagt att klimathandlingsplanen skulle regeringen skriva själv – den behövdes inte förhandlas med SD. Så blev det inte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik”, sa Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson den 29 mars 2023. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen har under året pressats alltmer om handlingsplanen, Klimatpolitiska rådet gav i våras skarp kritik när regeringen lagt en budget där utsläppen ökar rejält. Rådet efterlyste andra åtgärder för att säkra att utsläppen minskar tillräckligt för att nå klimatmålen till 2030.  Sådana reformer behöver nu presenteras i klimathandlingsplanen senast till årsskiftet.

”Inget med klös”

På regeringskansliet har man lagt fram olika förslag som kan minska utsläppen, men det mesta stoppas enligt en källa. Det gäller också förslag som skulle underlätta klimatåtgärder i kommuner, som också togs bort. ”Det finns inget med klös utöver vad som sagts i budgeten” säger en källa. I stället hoppas regeringen mycket på Klimatklivet, elektrifiering, och möjligheter att köpa utsläppsminskningar i andra länder.

En viktig åtgärd som enligt SVT:s källor finns i planen är EU:s utökade handelssystem för utsläpp. Utredaren John Hassler skissade på en svensk version, som kunde införas I Sverige innan EU gör det 2027.  Det ser inte ut att bli av.  Men i EU:s nya system kommer även utsläpp från bilar, byggnader och mindre industrier in i utsläppshandeln.  Skulle detta ge högre drivmedelspriser, vilket många tror, så vill Tidöpartierna, enligt SVT:s källor, kompensera bilisterna.

Klimatlagen

Enligt klimatlagen skall regeringen skriva en klimathandlingsplan för varje mandatperiod. Den ska förklara och beskriva hur den förda politiken som helhet väntas bidra till att Sverige ska uppnå alla sina klimatmål.

Planen ska presenteras ”senast året efter ett riksdagsval”, vilket betyder att dagens regering måste presentera sin plan före årsskiftet.

Så här skriver Naturvårdsverket:

Om regeringen bedömer att målen inte kan nås med nuvarande styrmedel, ska handlingsplanen redogöraför vilka ytterligare åtgärder som regeringen avser att vidta. De återkommandehandlingsplanerna har därmed en nyckelroll för kontinuitet i klimatarbetet och för att driva på utvecklingen mot minskade utsläpp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.