Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vikarierande C-partiledaren: ”Vi måste inrikta oss på sakfrågan och inte hålla på med det här spelet” Visa alla (2)
Visa alla (2)

C vill ha in M och KD i samtal om budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill att de fyra januaripartierna ska föra samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om den ekonomiska politiken. Socialdemokraterna vill inte kommentera och Moderaterna och Kristdemokraterna är skeptiska.

För att finansiera de extra miljarder till kommunerna i den extra ändringsbudget som M KD och V kommit överens om, och som SD förklarat sig villigt att stödja, försvinner en av Centerpartiets hjärtefrågor: sänkta arbetsgivaravgifter för att anställa personer som har svårt att få jobb. Diskussionerna kommer nu att gå vidare i riksdagens finansutskott och den vikarierande C-partiledaren Anders W Jonsson vädjar till de forna Alliansvännernas borgerliga DNA.

– Jag hoppas att det här kan leda till de lösningar som vi hade under Alliansåren. Då sänkte vi skatter på jobb och företagande samtidigt som vi sköt till pengar till vård, skola och omsorg. Det måste vara målet. Vi måste inrikta oss på sakfrågan och inte hålla på med det här spelet, säger han.

M: Ser inte hur det skulle fungera

Men frågan är vad utspelet kommer att leda till. Att samtala med Moderaterna och Kristdemokraterna är Centerpartiets eget förslag. Socialdemokraterna – det största av januaripartierna – vill inte lämna några kommentarer i dag.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver i ett sms till SVT att Moderaterna gärna talar med Centerpartiet om att underlätta för företagare och sänka skatter, men att det försvåras av att Centerpartiet har ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna.

”Så länge så är fallet, ser jag inte hur sådana förhandlingar skulle fungera”, skriver Elisabeth Svantesson.

KD: Dåligt förslag

Moderaterna är heller inte intresserade att införa den typ av sänkningar av arbetsgivaravgiften som Centerpartiet vill. Och Kristdemokraterna är inne på samma linje.

– Vi samtalar i princip med alla partier, men vi tycker att det här förslaget på sänkningar av arbetsgivaravgifterna är dåligt. Likande sänkningar har tidigare visat sig vara ineffektiva, säger Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot i finansutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer