Carina förlorade man och syskon till överdoser

Uppdaterad
Publicerad

– Ett stort jävla misstag.
Det säger Carina, som missbrukat droger i över 40 år och sett sin man och nio syskon dö i överdoser, om att nässprayet naloxon inte får delas ut till missbrukare och deras anhöriga.

– Vi kommer få se så många unga dö i förtid, innan de ens fyllt 20 år, säger hon.

”Hade jag haft naloxon hade jag kunnat rädda honom”

SVT träffar Carina hos Brukarföreningen i Stockholm, en förening för människor som använder droger. Hon är där för att dricka lite kaffe, prata och hämta rena sprutor. I över 40 år har hon missbrukat och sett många av sina nära och kära gå under.

– Vi var elva syskon. I dag är det bara jag och en syster kvar. Alla andra har dött i överdoser.

– Min man dog också. Hade jag haft naloxon hemma hade jag kunnat rädda honom.

”Man har inte lång tid på sig”

Carina berättar om en kväll för tre år sedan då hon och hennes man bland mycket annat tog heroin tillsammans.

– Jag somnade, vilket jag inte brukar. När jag vaknade var han helt blå.

Carina tycker att nässpray med naloxon borde ha börjat delas ut bland missbrukare och deras anhöriga för länge sedan.

– När man är med någon som har tagit en överdos har man inte lång tid på sig. Jag har blåst liv i flera kompisar, men det är inte alltid det går. Ambulansen kan komma för sent.

”För jäkligt”

Hon berättar stolt om sin dotter, som läser till språklärare på universitetet, och dricker lite mer kaffe innan det är dags att gå hem. Till Läkemedelsverket har hon en sak att säga.

– Jag tycker det är för jäkligt. De tjuvhåller på ett läkemedel som räddar liv.

Naloxon är ett läkemedel som används inom vården för att häva överdoser av opiater, oftast heroinöverdoser. Medlet ger ingen ruseffekt och är helt verkningslöst på personer som inte har tagit en opiat.

Läkemedlet delas för närvarande ut till missbrukare och personer i deras närhet i sju europeiska länder: Danmark, Tyskland, Estland, Spanien, Italien, Storbritannien och Norge, samt i flera städer i USA och Australien.

I Sverige används naloxon bara inom sjukvården. På flera andra håll i världen har även polisen tillgång till läkemedlet eftersom de oftast är först på plats när någon tagit en överdos.

Det finns ännu få utvärderingar av hur många liv som har räddats genom naloxonprogram. Nyligen gjordes en amerikansk undersökning bland 48 distributörer som visade att över 10.000 dokumenterade överdoser hade hävts, enligt EMCDDA.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, skulle runt 20.000 liv kunna räddas varje år bara i USA om läkemedlet var mer spritt i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Naloxon

Mer i ämnet