Foto: TT/Twitter

Carl Bildt försvarar Isabella Lövin: ”Fullt rimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatminister Isabella Lövins dyra flygvanor har väckt heta känslor. Nu rycker den tidigare utrikesministern Carl Bildt ut till hennes försvar.

Miljöpartiet vill att vi flyger mindre och var också med och införde flygskatten, som kritiserats av de borgerliga partierna.

Under fredagen publicerade Expressen en granskning av klimatminister Isabella Lövins (MP) flygresor. Enligt tidningen har hon flugit för 1,5 miljon kronor under mandatperioden. Ministern flyger dessutom ofta business class vilket är dyrare än vanliga biljetter. Det strider också mot riktlinjerna om att statsråd ska välja det billigaste resealternativet.

Försvaras av Carl Bildt

Uppgifterna har väckt starka känslor i sociala medier, där Isabella Lövin fått hård kritik. Nu försvaras hon av Carl Bildt, tidigare partiledare för Moderaterna och utrikesminister i Fredrik Reinfeldts regering.

”Instämmer helt i detta. Fullt rimligt att statsråd har möjlighet att arbeta på långa flygresor. Jag gjorde det alltid”, skriver han på Twitter.

Carl Bildts tweet är ett svar på en annan kommentar där statsrådens säkerhetsaspekt diskuteras.

Expressens politiska kommentator K-G Bergström kallar uppgifterna för ett ”besvärande avslöjande för statsministern”. Även här försvaras Isabella Lövin av Carl Bildt:

”Nej, det är inte alls besvärande. Högst rimligt av statsråd på tjänsteresor där de arbetar”, skriver han i en tweet.

Carl Bildt poängterar också att det inte går att ta tåg eller båt om man ska till New York där FN:s högkvarter ligger, men lägger samtidigt in en brasklapp:

”Sedan kunde MP förvisso sluta hyckla och kritisera andra”.

Isabella Lövin om kritiken

I en intervju med Expressen uppger Isabella Lövin att hon personligen inte bokar resorna.

– Det kan vara olika omständigheter som gör att den som bokar biljetter till mig bokar vissa biljetter. Det finns ingenting i vår resepolicy som säger att man inte ska åka i business, säger Lövin till Expressen.

På Twitter har MP-språkröret utvecklat sitt resonemang:

”Varje biståndsministers uppgift är att resa i världen. Man behöver ibland jobba på planet, och ibland sova för att komma fram utvilad för att företräda Sverige vid viktiga möten och förhandlingar. Resor bedöms utifrån säkerhetsaspekter, och klimatkompenseras av regeringskansliet”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.