Carl Schlyter berättar varför han lämnar Miljöpartiet. Foto: SVT

Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

En av Miljöpartiets toppnamn, Carl Schlyter, väljer att lämna partiet. Han uttrycker samtidigt starkt kritik mot S och MP:s uppgörelse med C och L för att få till en ny regering.

– Det här kommer att öka klyftorna, det är alla överens om, säger Schlyter i SVT:s Morgonstudion.

Carl Schlyter, en av Miljöpartiets mest profilerade politiker, väljer nu att lämna partiet. Beskedet gav han själv under torsdagsmorgonen i ett inlägg som SVT Opinion har publicerat.

”Jag vill fortsatt förändra samhället men Miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara,” skriver han bland annat.

Regeringsbildningen

I sitt inlägg går Schlyter till hård kritik mot den uppgörelse MP har gjort med S, C och L för att få till stånd en regering:

”Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022.”

”Hade kunnat gå i opposition”

I SVT:s Morgonstudion utvecklar han sitt resonemang:

– Om man ska bedriva högerpolitik som de rödgröna nu gör, kommer allt missnöje med det att tystas från rödgrönt håll i lojalitet mot partierna. Kritiken mot den politiken kommer då ännu mer från höger.

– Det här kommer att öka klyftorna, det är alla överens om.

Hur tycker du att Miljöpartiet i stället bör ha agerat?

– Hade vi haft en omvänd uppgöresle, och släppt fram Alliansen med stöd av SD, hade vi kunnat gå i opposition och ställt hårdare krav.

Nämndes som efterträdare till Fridolin

Carl Schlyter har tidigare varit ett av namnen som har nämnts i spekulationerna om att efterträda Gustav Fridolin som ett av partiets språkrör, när Fridolin avgår från posten senare i år.

Schlyter har tidigare varit MP:s toppnamn i EU-parlamentet och satt sedan i riksdagen 2014-2018. Efter att ha uttryck skarp kritik mot sitt eget parti valde han att inte ställa upp för omval förra året.

Han uppger nu att han kommer att ”fortsätta kämpa, men inte längre inom MP”.

– Jag har inte riktigt bestämt mig. Efter 25 år i politiken kanske jag kan få ta 25 timmars funderingspaus, säger han i Morgonstudion.

Är det något annat parti som intresserar dig?

– Nej egentligen inte, men det är många som redan har hört av sig.

MP: Säker på att han fortsätter arbeta grönt

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind beklagar Schlyters avhopp i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter:

”Jag beklagar att Carl lämnar partiet, men jag är säker på att han kommer att fortsätta arbeta på andra sätt för den gröna rörelsen. Miljöpartiet går in i regering för att minska utsläppen, hålla rasismen borta från inflytande, säkra den biologiska mångfalden och minska klyftorna i samhället. Det kommer vi att jobba hårt för tillsammans med alla gröna krafter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet