Cecilia jobbar från altanen: ”Funkar inte när det regnar”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön har blivit sämre för många som jobbat hemma under våren, det visar undersökningar från flera fackförbund. Ändå vill en majoritet fortsätta att arbeta hemifrån även efter coronapandemin.

Cecilia Onn är projektledare i Haninge kommun och har som många andra arbetat hemifrån sedan i mars. En Sifo-undersökning som Tele2 beställt visade att andelen som jobbade hemifrån hade stigit från 15 till 57 procent i maj. På Blocket har försäljningen av begagnade skrivbord ökat med nästan 270 procent under perioden april-juni jämfört med samma period förra året.

Cecilia Onn bygger upp sitt eget höj- och sänkbara skrivbord med hjälp av lexikon ute på altanen i Tyresö.

– När det regnar går det inte att vara här för då låter det något fruktansvärt, säger hon.

Ett speciellt tangentbord ska lindra smärtan som hon dragit på sig i armbågen.

– Jag koncentrerar mig bättre hemma men jag har fått musarm som gör riktigt ont tyvärr, säger Cecilia Onn.

Nyckeln ligger i kommunikation

I en medlemsundersökning som fackförbundet Unionen har gjort så svarar 59 procent av hemma-arbetarna att den fysiska arbetsmiljön har försämrats. Av dem som inte alls jobbat hemifrån är det bara tre procent som upplever en sån försämring.

Nyckeln till en bra arbetsmiljö ligger enligt Arbetsmiljöverket i god kommunikation mellan chef och medarbetare.

– Kan man skapa en bra och säker arbetsmiljö i hemmet så är det i sig ingen arbetsmiljörisk att arbetet bedrivs där, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Tegnell tror på mer hemmajobb överlag

I en Novus-undersökning bland 500 akademiker som akademikerförbundet SSR har gjort så säger hela åtta av tio att de även i framtiden vill kunna jobba hemma, åtminstone i viss mån. Detta trots att en majoritet av de svarande angav att deras arbetsmiljö försämrats både fysisk, socialt och organisatoriskt.

Om det blir någon förändring av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att de som kan arbetar hemma beror i stor utsträckning på smittspridningens utveckling och hur belastningen på kollektivtrafiken ser ut.

– Jag tror att vi kommer att jobba mer hemifrån fortsättningsvis över huvud taget, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.