Foto: Mikael Eriksson, SVT

Cecilia: ”En mamma har tvingats begrava sin son. Och jag har varit en del av det”

Uppdaterad
Publicerad

En drömvärld med rosa bomull och sockervadd. Så beskriver Cecilia Axelsson, 29, hur det kändes när hon använde fentanyl. Men samma drog slog också sönder hennes liv – och andras, eftersom hon sålde vidare. Det berättar hon för SVT:s Agenda.

Cecilia Axelsson började att missbruka droger i 19-årsåldern. Hon hade länge mått dåligt och drogerna gjorde att hon kunde ”stänga av” känslor och tankar.

Redan första gången hon testade fentanyl fastnade hon.

– Jag brukar beskriva det som en drömvärld med rosa bomull, sockervadd, duntäcken, bollhav, det är så harmoniskt och jag trivdes där, berättar hon för SVT:s Agenda.

Dödar allt fler

Fentanyl är en syntetisk opioid och ett receptbelagt smärtstillande läkemedel. En del röker plåster andra beställer nässprayer på nätet. Där mixtrar tillverkarna med någon liten molekyl och ligger ständigt ett steg före lagstiftningen.

Fentanyl skördar allt fler människoliv. Över 130 personer dog förra året efter att ha tagit fentanyl eller varianter av det – fler än de som dog av heroin.

Sålde fentanyl

Cecilia Axelsson sålde också droger. Hon fick tag i fentanylet via en cancersjuk kvinna.

– Det var ju något som läkare skrev ut, då kan det ju inte vara dödsfarligt.

Men det var det. En av dem som Cecilia sålde till, en jämngammal kille, dog första gången han tog fentanyl tillsammans med alkohol och andra droger.

– Två dagar senare så ringde hans kompis och sa ”du har dödat honom”. Det där är något som jag måste gå och lägga mig med varje kväll, att veta det är en mamma som har tvingats begrava sin son. Och jag har varit en del av det. Jag vet inte hur man dealar med det.

Fri från droger

Cecilia åkte fast för försäljningen och har avtjänat sitt straff. Själv är hon fri från olagliga droger sedan nio månader tillbaka.

Foto: Mikael Eriksson, SVT

Hon tar fram en bild av henne som är tagen för fyra år sedan.

– Det gör så ont att se. Det där är inte jag, jag skulle inte hamna där. I gymnasiet var jag hon som alla trodde skulle lyckas.

Se hela reportaget och debatt i söndagens Agenda – 21:15 i SVT2 eller på SVT Play

Förra året anses fentanyl ha varit dödsorsak i 30 fall och fentanylanaloger i 101 fall.

102 personer bedöms ha dött till följd av heroin.

Siffrorna från Rättsmedicinalverket gäller januari till 15 december.

Nyligen åtalades två bröder i Stockholmsområdet, misstänkta för grovt vållande till annans död efter att de, enligt åtalet, ska ha sålt varianter av fentanyl via en hemsida. Rättegången inleds i början av april.

Cecilia Axelsson heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet