Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det gick runt människor i gaten som hade testat postitivt”, säger Cecilia Stafsing om upplevelsen på Schiphols flygplats. Foto: Privat/SVT

Cecilias familj fastnade i flygkaoset: ”Smittade gick runt i gaten”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen sattes 61 passagerare från två olika plan i isolering i Amsterdam efter att de testat positivt för covid-19. Samtliga hade rest från Sydafrika, vilket väckte oro för att det ska röra om sig den så kallade omikronvarianten.

Med på ett av planen fanns Cecilia Stafsing från Stockholm, som ser kritiskt på hur situationen hanterades på flygplatsen.

– Vi hade inte behövt utsättas för den här smittorisken, säger hon.

När de första larmen om omikronvarianten kom satt Cecilia Stafsing på flygplatsen i Kapstaden. Hon hade varit på semester i Namibia i två veckor med sin familj och mellanlandade i Sydafrika.

Planen var att resa till Amsterdam och där flyga vidare mot Arlanda, men när familjen landat på nederländska Schiphol-flygplatsen på fredagsförmiddagen blev de stående på landningsbanan.

– Kaptenen ropade ut att de inte visste hur de skulle hantera vår ankomst. De hade krismöte på flygplatsen, berättar Cecilia.

Passagerarna fick också höra att det fanns ytterligare ett plan i samma situation, och att det kommit från Johannesburg.

– En oro som dök upp då var att vi skulle blandas med de passagerarna, eftersom vi förstått att läget med mutationen var som värst där.

”Smittade gick runt i gaten”

Fyra timmar senare visades passagerarna in i en gate där samtliga skulle testas. Där blockerades utgångarna av beväpnade vakter medan människor trängdes i köer för att testa sig.

– Vi insåg ganska snart att vi satt där tillsammans med Johannesburg-planet. Vi var 600 personer på en relativt liten yta, säger hon.

Processen skulle ta fyra timmar, men när tiden passerat hade inga provsvar kommit. Timmarna gick, och stämningen blev allt mer spänd.

– Till slut började det gå runt människor i gaten som testat positivt. De var upprörda för att de inte ville låta sig slussas till karantän. Där satt vi inlåsta med människor som var smittade och ingen som gjorde något åt det.

Klockan tre på natten, 16 timmar efter landning, kunde Cecilia och hennes familj lämna gaten med negativa provsvar. Planet mot Arlanda lyfte sedan på lördagsförmiddagen.

– Det blev ju ett dygns försening, men med tanke på allvaret i situationen kunde vi acceptera alla möjliga störningar på den här resan. Det vi är upprörda över är hanteringen. Vi hade inte behövt utsättas för den här smittorisken.

Var tionde testade positivt

61 av de 600 passagerarna testade positivt, enligt nederländska myndigheter. Att det var så många kom som en överraskning för Cecilia, då passagerarna inte fick någon information om läget på plats.

– Jag läste det på er nyhetssajt i morse. Vi fick inte höra något om det från officiellt håll. Det enda var att folk gick runt och svor för att de testat positivt, annars hade vi inte vetat alls.

Det dröjde sedan till söndagen innan det stod klart att flera av de smittade bar på omikronvarianten. Cecilia och hennes familj känner sig friska, men trots det finns en oro att de kan ha smittats.

Har ni fått några instruktioner från svenska myndigheter?

– Nej, jag vet inte om det är någon som tänkt på att vi är här. Det är ingen som har närmat sig oss med någon information i alla fall. Vi har förstått att vi ska sätta oss i karantän och avsluta den med ett test, men det är bara vad vi googlat fram, säger Cecilia Stafsing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer