Omikronvarianten får EU att stoppa resor från Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

EU stoppar alla resor från Sydafrika med anledning av den nya virusvarianten omikron. Preliminära tester visar att varianten medför en högre risk för återinfektion jämfört med andra virusvarianter, uppger WHO.

Det var under en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg som en grupp sydafrikanska forskare först slog larm under torsdagen. En ny virusvariant med en ovanlig konstellation av mutationer hade fått snabb spridning i den folkrika provinsen Gauteng.

Under fredagen meddelade WHO att varianten nu fått spridning i nästan samtliga provinser i Sydafrika. Ungefär samtidigt fick Europa sitt första bekräftade fall. Virusvarianten har påträffats hos en person som rest från Egypten  till Belgien för drygt två veckor sedan.

Den nya varianten har klassats som en så kallad ”virusvariant av särskild betydelse” eller Variant of concern (VOC), vilket är den allvarligaste klassificeringen som WHO gör.

Omikron, som den nya varianten döptes till, blir därmed den femte virusvarianten som får klassificeringen efter alpha, beta, gamma och delta.

Högre risk för återinfektion

Huruvida omikron är mer smittsam än andra varianter är ännu inte klarlagt men WHO meddelade under fredagen att preliminära data tyder på att den medför en högre risk för återinfektion jämfört med andra så kallade VOC:s.

Man påtalade samtidigt att det kan ta lång tid innan man vet något med säkerhet och avrådde länder från att införa reserestriktioner.

Den uppmaningen hörsammades dock inte av EU som under fredagskvällen kom överens om att skyndsamt stoppa alla flygresor från Sydafrika. Samtliga medlemsländer uppmanades samtidigt att ”testa och sätta alla inresande passagerare i karantän”.

Sverige har inga direktflyg från Sydafrika och påverkas därför inte direkt av reserestriktionen.

Nya rekommendationer

Folkhälsomyndigheten har dock beslutat om nya rekommendationer för personer som nyligen vistats i södra Afrika.

”Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar.” skriver myndigheten.

Rekommendationen gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer och man uppmanas även att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige oavsett om man har symtom eller inte.

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Sydafrika.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om hur nyheten om den nya virusvarianten tagits emot i Sydafrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.