Centerfalangerna kämpar vidare

Uppdaterad
Publicerad

CUF:s ordförande Hanna Wagenius tänker fortsätta driva de mer liberala förslagen i programförslaget som Annie Lööf tagit avstånd ifrån.

– Hon har tagit avstånd från dem, men vi kommer att fortsätta driva dem. Det är vår uppgift som ungdomsförbund att ligga på partiet, säger Wagenius.

Annie Lööf har flera gånger tagit avstånd från regionaliserade skattebaser och lagstiftning. Enligt Lööf hotar det likvärdigheten i landet.

Strid om förslag till C-program

– Det tror inte jag alls att det behöver göra. Det handlar om hur man utformar systemen och vad som ingår i den kommunala skatteutjämningen.

Wagenius tror precis som Gösta Gustavsson att partistyrelsen kommer att lyckas lägga fram ett nytt förslag som vinner majoritet på stämman. Och det är inte säkert att alla liberala idéer försvinner på vägen.

– Det är partiet som ska landa i vad vi ska tycka och det är inte bara en person som kan bestämma det, säger Hanna Wagenius.

Nöjda socialliberaler

Hos den andra sidan, den mer socialliberalt inriktade, är man nöjd med den del av partiledarens tal som handlade om förslaget till nytt idéprogram.

Det gäller bland annat distriktet i Östergötland där man reagerade tidigt och kraftfullt mot förslaget till idéprogram. Distriktet har skrivit ett eget motförslag.

– Vi inleder med att presentera lika villkor för alla, oberoende från varifrån man kommer eller om man är invandrare, handikappad eller kommer från socialt utsatta områden, säger ordförande Gösta Gustavsson till TT.

Han är också kritisk till skrivningarna om jobb i förslaget.

– Det finns nästan ingenting. Vi har ett avsnitt om jobb och ungdomsarbetslösheten samt ett arbetslöshetsskydd som är lika för alla, säger han.

Han är nöjd med partiledarens tal som handlade om idéprogrammet.

– Det tydliggör ju att hon lyssnar. Det är ingen tvekan om att man tar intryck av vad stora delar av centermedlemmar tycker.

Han tror att partistyrelsen kommer att lägga ett förslag som enar stora delar av partiet. Något helt motförslag tror han inte att det blir.

– Det kan jag inte tänka mig. Då har man verkligen misslyckats i partistyrelsen, säger Gösta Gustavsson.

Läs hela förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet