Ingrid Hermansson (C) samlar ikväll kretsstyrelsen för att ge svar på hur Karlskrona ska styras de kommande fyra åren. Foto: SVT

Nu avgör C maktkampen: ”Föredrar majoritet”

Uppdaterad
Publicerad

En borgerlig allians i minoritet. Eller ett utvidgat majoritetsstyre med Socialdemokraterna. I kväll lämnar Centerpartiet besked i frågan hur partiet vill att Karlskrona ska styras de kommande fyra åren.

I kväll samlas Centerpartiets kretsstyrelse till möte och på dagordningen står en fråga: ska partiet säga ja till oppositionsrådet Camilla Brunsbergs (M) förslag att återbilda alliansen och styra i minoritet – eller fortsätta i en ny S-ledd majoritetskonstellation?

Officiellt besked väntas under onsdagsförmiddagen.

Val 2018 Blekinge

– Personligen tycker jag att vi alltid ska eftersträva ett majoritetsstyre. Det är tryggare och är vad jag föredrar. Jag har själv styrt i minoritet och är väl medveten om vilka svårigheter som det innebär, när man tvingas lyfta ut olika ärenden på sittande möten. Centerpartiet är ett parti som står för ordning , reda och stabilitet, säger Ingrid Hermansson (C), kretsstyrelsens ordförande.

På mötet finns representanter för partiets samtliga åtta kretsklubbar där frågan om det framtida styret de senaste dygnen ventilerats flitigt.

– Jag tror att de flesta av oss har en samsyn. Det blir nog inte så svårt att komma överens, säger Ingrid Hermansson.

Nöjda med samarbetet

Enligt Centerpartiet har partiets tvekan inför en pånyttfödd allians inte med övriga partier att göra.

– Men vi tvingas söka aktivt stöd hos Sverigedemokraterna i varje fråga och med tanke på hur tydliga vi varit i valrörelsen så är det ingen enkel sak för oss. 

Socialdemokraterna gick efter valet ut och föreslog en utvidgad koalition tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna. Båda partierna har dock nobbat det erbjudandet till förmån för alliansen.

Vilken väg Centerpartiet väljer avgör kretsstyrelsen ikväll.

Klart är dock att partiet är nöjda med utfallet från de fyra senaste årens blocköverskridande samarbete.

– Vi är mycket nöjda, haft inflytande och känner att vi har fått göra avtryck i kommunpolitiken, säger Ingrid Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet