Raymond Pettersson, Helena Stålhammar och Rune Backlund, centerpolitiker inom Region Jönköpings län, presenterade centerns viktigaste valfrågor i regionen på vårdcentrum Huskvarna. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Centern vill se äldre sjuksköterskor och läkare som ”supermentorer”

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill ha ett system där äldre sjuksköterskor och läkare frigörs för att gå in som handledare till nyanställda, något som de kallar ”supermentorer”. En av flera viktiga valfrågor i region Jönköpings län för Centern.

– Idag tar vi inte hand om unga, nyanställda så bra inom vården. ”Supermentorer” i form av erfarna sjuksköterskor och läkare skulle vara en lösning på det, säger Raymond Pettersson (C), distriktsordförande för Centern i Jönköpings län

Vidare vill centern flytta resurser från de stora sjukhusen till bland annat vad de kallar nära vård, som vårdcentraler, familjecentraler, BVC ungdomsmottagning och 1177.

Val 2018 – #dinröst

– Målet är att den nära vården ska ha ca 30 procent av resurserna, i stället för 20 som idag, säger Rune Backlund (C), regionråd.

Centern vill också stärka vårdcentralernas roll och satsa på så kallade hälsocentrum, som kan slussa vidare folk till bland annat vård i form av fysiska aktiviteter på recept.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet