Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson avvisar alla möjligheter till budgetsamverkan med Vänsterpartiet. Foto: Jessica Gow, TT arkiv

Centerns besked: Inget budgetsamarbete med V

Uppdaterad
Publicerad

Efter att regeringen fallit verkar låsningen mellan partierna riksdagen närmast total. Miljöpartiets utspel om ett ”juniavtal”, där regeringen gör upp om budgeten med C och V, möts av kalla handen från Centerpartiet.

– Det är inte ett sällskapsspel det handlar om, säger partiets vice ordförande Anders W Jonsson, till SR P4.

På tisdagskvällen träffades det verkställande utskottet i Socialdemokraterna i ett digitalt möte för att diskutera läget, något som SvD var först att rapportera om. Det är ett av flera möten som lär hållas före ett beslut, men samtliga partier håller tyst om vad som sägs och några nyheter har ännu inte läckt ut.

Senast i början av nästa vecka måste statsministern ge besked om han tänker utlysa extraval eller överlåta till riksdagens talman att entlediga honom.

– Vi kommer att ta den tid vi behöver, säger Morgan Johansson, som sitter i partiets verkställande utskott.

Men han vill inte spekulera i om det också innebär att Löfven väntar med beslut till efter midsommar.

Juniavtal?

Innan tystnaden lade sig berättade Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och bostads- och jämställdhetsminister, i ondagens Morgonstudio att regeringen har fört samtal med Centerpartiet och Vänsterpartiet om vad de skulle kunna enas om.

I januariavtalets ställe nämner Stenevi något hon kallar juniavtalet. Men att få till stånd ett regeringssamarbete kräver stor kompromissvilja.

– Jag hoppas att C och V kan se att det kommer att kräva en kompromissvilja på riktigt, inte på en punkt eller i en fråga, säger hon.

C utesluter samarbete

Centerledaren Annie Lööf har inte kommenterat uppgifterna, men partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson ger det kalla handen och understryker att C inte kommer att samarbetea om en budet med V:

– Det här är liksom inte ett sällskapsspel det handlar om. För oss är det politiska sakfrågor som ligger i grunden, säger han till P4 Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.