Hör varför statsvetaren Johan Hellström tror att Annie Lööf (C) skulle kunna ta över statsministerposten. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Expertens oväntade tips: Annie Lööf kan bli statsminister

Uppdaterad
Publicerad

En ohelig allians med majoritet. Ett borgerligt alternativ som saknar ett mandat. Och så en grön joker.

Det stökiga parlamentariska läget öppnar upp för en oväntad statsministerkandidat.

– Annie Lööf är nummer två på min lista, säger statsvetaren Johan Hellström.

Två till synes spretiga allianser är vad som verkar stå till buds efter regeringskrisen.

Om Stefan Löfven lyckas mäkla fred mellan C och V kan han få majoritet för en regering med C och MP.

Ulf Kristersson har en annan knut att lösa. I nuläget saknar han nämligen ett mandat för att med SD:s stöd bilda regering med L och KD. Den nuvarande konstellationen har bara 174 av de 175 mandat som krävs för att vinna majoritet i riksdagen.

Tipset: Annie Lööf styr själv

I det läget öppnar ett nytt alternativ upp sig: ett Sverige styrt av enbart Centerpartiet – med Annie Lööf som statsminister. Det skulle i så fall bli en repris på 1978 års lösning – då dåvarande Folkpartiets Ola Ullsten tog över makten i ett år inför valet.

– Hon är nummer två på min lista över troliga statsministerkandidater. Det är inte osannolikt, säger statsvetaren Johan Hellström som forskar om regeringsbildningar på Umeå universitet.

”L kommer aldrig att backa”

Att Löfven skulle utlysa extraval i början av nästa vecka ser han som otroligt.

Det skulle vara en enorm chansning av Löfven att utlysa extraval den här veckan. Utfallet kommer troligtvis inte förändra den parlamentariska situationen och utifrån Löfvens perspektiv skulle i värsta fall SD, M och KD kunna få  en egen majoritet.

Vid ett eventuellt extraval riskerar L att åka ur riksdagen. Hur kan det påverka?

– Som det ser ut nu påverkar det inte jättemycket. Det är så pass jämt och opinionen har så pass lite stöd, men det är klart att de två procenten som L väntas få kan bli bortkastade röster.

Inte troligt att vildarna avgör

Det extremt jämna läget gör att mandatfördelningen kan skifta vid en statsministeromröstning i riksdagen. Om en av ledamöterna går emot partilinjen – eller någon blir sjuk – kan det tippa opinionen åt ena eller andra hållet i sista stund. Men Johan Hellström håller det för otroligt.

– De politiska vildar som finns i riksdagen i dag har bekänt färg och det finns ett kvittningssystem som slår till om någon skulle bli allvarligt sjuk och inte kan delta. Det mesta pekar på att styrkeförhållandena som finns i dag är det som kommer gälla.

M, KD, L – med stöd av SD

”Ja, det kan bli resultatet om det hela slutar med ett extraval. Fast det är tveksamt om L håller sig kvar i riksdagen då.”

S, C, MP – med stöd av V

”Ja, om det inte blir ett extra val är det troligaste alternativet att en ny Löfven-regering kommer igen. Fast troligen varken med V eller C i regeringen och definitivt inte båda samtidigt.”

M, C, KD, L – med stöd av SD

”Nej, C har positionerat sig tydligt som ett liberalt mittenalternativ i svensk politik och att sitta i en regering som är beroende av SD:s stöd, och ännu mindre att ingå i samma regering med SD, är osannolikt.”

S, C, MP, L – med stöd av V

”Nej, L har varit väldigt tydliga om de vill se Ulf Kristersson som nästa statsminister.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet