Centerpartiets ledning har i förra veckan tagit emot ett brev av personer som känt Fredrick Federley länge. Foto: Fredrik Persson, TT

C-ledningen har tagit emot nya uppgifter om Federley

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ledning har tagit emot nya uppgifter om Fredrick Federley och kommer i morgon onsdag att lämna en kommentar om läget, uppger partiets presstjänst för SVT Nyheter. Partiledningen har fått nya besvärande uppgifter om Federley.

Federley, som är andre vice ordförande i Centerpartiet och ledamot i EU-parlamentet, är för närvarande sjukskriven efter att det häromveckan blev känt att en man som stått Federley nära, år 2014 dömdes till ett långt fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn.

Centerpartiets ledning har i förra veckan tagit emot ett brev av personer som känt Fredrick Federley länge.  

Uppgifter om anonym orosanmälan

Av brevet, som SVT har läst, och av kompletterande information som också Centerledningen fått ta del av, framgår att Federley redan i juni i år kände till att den dömde mannen suttit i fängelse för ett grovt brott och att det försvårade möjligheten för Federley att ha en stadigvarande relation med honom. Ytterligare information som SVT tagit del av visar att Federley samtidigt visste att domen handlade om övergrepp på barn.

Centerledningen har också fått uppgifter om att det lämnats in en anonym orosanmälan mot Federley och att Federley i samband med det antytt att hans kontakter på Säkerhetspolisen kan ta reda på vem anmälan kommer ifrån, något som enligt brevskrivarna upplevts som hotfullt. 

C lämnar kommentar onsdag

Centerledningen sade i förra veckan att den fått information om domen mot Federleys närstående i slutet av november, att historien skadat förtroendet för Federley, men att det samtidigt var för tidigt att säga något om hans framtid i Centerpartiet.  

SVT har sökt partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson för en kommentar angående brevet sedan i fredags men de har under helgen avböjt. I dag svarar partiets presstjänst till SVT Nyheter att vi i morgon onsdag ska få någon form  av svar:

”Vi kommer att lämna en kommentar under morgondagen”, meddelar presstjänsten på tisdagseftermiddagen.

Vi har också sökt Fredrick Federley, men utan framgång. Förra veckan svarade han i ett sms att han är sjukskriven och inte orkar med en intervju. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.