Ebba Busch Thor, Abir Al-Sahlani och Tomas Tobé. Foto: Adam Ihse/TT och Christine Olsson/TT

M, KD och C om Ylva Johanssons portfölj i EU

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har föreslagits som EU-kommissionär med ansvar för migrations- och inrikesfrågor. Ebba Busch Thor (KD), Tomas Tobé (M) och Abir Al-Sahlani (C) gratulerar – men varnar samtidigt för att det blir ett tufft uppdrag.

I dag kom beskedet att Ylva Johansson (S) nominerats till posten som EU-kommissionär i migration- och inrikesfrågor.

Det är en portfölj som innebär att den avgående arbetsmarknadsministern bland annat blir ansvarig för Schengenfrågor och gränskontroller.

Kristdemokraterna: ”Otroligt svårt uppdrag”

– Det är bara att gratulera Ylva Johansson till det tunga uppdraget, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till TT och fortsätter:

– Det är ett otroligt svårt uppdrag, men man måste lyckas i någon del. Det är avgörande att länderna inom EU faktiskt klarar av att hitta en gemensam linje för ett gemensamt system som hanterar den stora migrationen som är att vänta åren framöver.

Centerpartiet: ”Hoppas Ylva grejar det här”

Abir Al-Sahlani (C) ansvarar för partiets migrationspolitik i EU-parlamentet. Även hon vill gratulera Ylva Johansson.

– Jag tycker att det är jätteroligt att Sverige och Ylva får just den här portföljen samtidigt som jag förstår att det är en väldigt svår portfölj. Migrationen är EU:s i särklass svåraste fråga framöver. Min förhoppning är att man mäktar med att inte hamna i en flyktingkris samtidigt som man värnar asylrätten, säger Abir Al-Sahlan till SVT Nyheter och fortsätter:

– Jag tror att det är den enda vägen framåt, att vi har en solidarisk fördelning och att medlemsländerna tar sitt ansvar. Jag hoppas verkligen att Ylva grejar det här. Och jag tror att om någon kan greja det är det en svensk kommissionär.

För första gången en jämställd kommission

Det lär bli tuffa förhandlingar?

– Det lär det bli. Samtidigt tycker jag att det är roligt att det är kvinnor som har fått de här tunga portföljerna. Det är någonting man inte ska glömma att lyfta: för första gången har vi en jämnställd kommission med en kvinnlig kommissionsordförande.

Abir Al-Sahlani satt tidigare i arbetsmarknadsutskottet med just Ylva Johansson.

– Jag har stor respekt för Ylva Johansson och jag har fått ett väldigt sympatiskt intryck av henne. Jag hoppas på konstruktiva samtal framåt och att Sverige lyckas göra ett avtryck i den europeiska politiken.

Tomas Tobés (M) krav på Ylva Johansson

Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna, kommenterar nomineringen av Ylva Johansson i ett inlägg på Facebook:

”Det är bra och viktigt för Sverige att Ylva Johansson får ansvar för migration och gränsöverskridande brottslighet i EU-kommissionen. Det är en viktig post som återigen visar att Sveriges inflytande i Europa är betydande”, skriver han och fortsätter:

”Jag ser fram emot ett tätt samarbete med Ylva Johansson, men jag förväntar mig också leverans. Nu är det dags för EU att gå från ord till handling. Europa måste få ordning på invandringen och den gränsöverskridande brottsligheten”.

”S facit imponerar inte”

Samtidigt sågar Tomas Tobé regeringen:

”Socialdemokraternas facit i Sverige när det kommer till migrations- och kriminalpolitiken imponerar inte. Ska Ylva Johansson bli framgångsrik måste hon släppa de låsningar som präglar svensk politik och vara lösningsorienterad. Sverige är inget föredöme på de här områdena.”

Tomas Tobé ställer också krav på Ylva Johansson. Han vill bland annat se en gemensam invandringspolitik för EU, samt att den fria rörligheten för kriminella begränsas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer