Anna Kinberg Batra (M). Foto: TT

Anna Kinberg Batra: ”Vi har en tuff period nu”

Uppdaterad
Publicerad

Väljarstödet för Moderaterna rasar i opinionsmätningarna efter inviten till Sverigedemokraterna. Inte minst kvinnor har slutat att stödja partiet.

– Men det är valdagen som räknas, säger partiledaren Anna Kinberg Batra.

Moderaternas ras i väljarstödet med 3,3 procentenheter till 19,1 procent är definitivt ingen angenäm nyhet för partiledaren Anna Kinberg Batra:

– Vi har en tuff period nu samtidigt som jag tycker att vi har brutit ett dödläge i svensk politik. Nu talar vi allvar om jobben och tryggheten och det behöver Sverige mer av, både från Moderaterna och Alliansen, säger hon till SVT Nyheter.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– Det kan ta tid innan vi kommer ur den, men det är valdagen som räknas. Vi söker förtroende för att byta regering.

LÄS MER: Mats Knutson analyserar: Mardröm för Anna Kinberg Batra

Enligt Anna Kinberg Batra är det många väljare som reagerat på beskedet att Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna för att fälla regeringen. Hon menar att syftet med inviten är att få igenom Alliansens politik.

Konkreta förslag

–  När väljarna väl får se de konkreta förslagen, hur vi vill skapa fler enkla jobb för att minska utanförskapet och öka tryggheten med fler poliser, då är jag övertygad om att förtroendet kan öka.

Men om ni fortsätter att backa – är du då beredd att ändra politik igen?

– Det spekulerar jag inte i. Jag står för de beslut jag fattat och för att Sverige behöver en ny regering.

Opinionsmässigt har Moderaterna definitivt inte gynnats av beslutet att söka samverkan med Sverigedemokraterna. Sympatisörer som vill ha en restriktiv flyktingpolitik har fortsatt gå över till SD.

LÄS MER: Ras för Moderaterna i SVT/Novus partisympatimätning

De som tycker tvärt om, främst kvinnliga väljare, har i stället gått till Centerpartiet i protest mot Moderaternas tuffare hållning i flyktingfrågan.

Centern går framåt

Centerpartiet, som fortsätter att stärka sin position i opinionen, gläds å andra sidan åt den senaste mätningen. Partiet får stöd av 11,5 procent av väljarna, en ökning med 2,2 procentenheter och det starkaste hittills i en Novusmätning.

– Vi tar upp många vardagsfrågor som människor tycker är angelägna, som att Sverige inte får klyvas mellan de som har jobb och de som inte har jobb. Och att det behövs en trygghet som omfattar hela landet, både när det gäller möjlighet att få tag på polis och hitta jobb och bostad, säger Centerpartiets ordförande Michael Artursson till SVT Nyheter.

Lööf en tillgång

Enligt Michael Artursson är också Annie Lööf (C) personligen en stor tillgång för Centerpartiet. En stark och trygg ledare som inger förtroende både internt och utåt. 

Novusmätningen visar även att många av de väljare som lämnar Moderaterna, inte minst kvinnor, går till just Centerpartiet. Och att den trenden tog fart efter att (M) öppnat för politiskt samarbete med Sverigedemokraterna.

UTFORSKA: Grafik: Se hur ditt parti presterat i opionen sedan 2007

–  Vi har fått mycket positiv respons för att vi inte vill överlämna mer makt till Sverigedemokraterna, de tycker vi har gjort ett riktigt val att stå för den linjen, säger Michael Artursson (C).

Större tyngd

Ni växer på Moderaternas bekostnad, hur påverkar det styrkeförhållandena inom Alliansen?

– Det är ingen nackdel för Alliansen att fler partier kliver fram, vi behöver göra nya saker för att vinna valet 2018. Men ett ökat väljarstöd för Centerpartiet innebär förstås att våra förslag får större tyngd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet