Foto: Johan Lundström/SVT

Läs chatten med virologen Niklas Arnberg

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser framtiden ut, hjälper vaccin och hur vet man om man är smittad? Här kan du läsa svaret på tittarfrågor om covid-19 och virus som ställts till Niklas Arnberg, professor i virologi . Chatten pågick måndagen 17 januari i ca en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se mer om Covid-19 i Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta med virologen Niklas Arnberg

Pinnat inlägg

Tack för att ni har varit med! Nu stänger vi chatten, ta hand om er! ❤️

Pinnat inlägg

Vad kul att ni är så många som chattar! Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor som kräver råd från läkare ❤️

Tack alla för så många bra frågor, och trevlig ton. Snart har vi även denna pandemivinter bakom oss, och vi hoppas att kommande vintrar inte blir lika tuffa som den vi är i och den vi har bakom oss. Vill ni hjälpa oss forskare att få fram bättre diagnostik, läkemedel, vacciner, och kunskap, titta gärna in på www.pandemifonden.se.

Nu dags att sluta. Tack igen och håll er friska <3

Niklas

Annica • Varför är antivirala läkemedel viktiga?

De fungerar ungefär som antibiotika, fast mot virus. Antibiotika är ett fantastiskt verktyg som hjälper oss mot nästan alla bakterieinfektioner, men tyvärr saknas antivirala läkemedel mot nästan alla virus. Detta gör att sjukvården belastas hårt under vintern när virus smittar som mest effektivt. Och det är detta som gör oss så sårbara mot nya virus.

Troll • Kan man hjälpa forskningen på något sätt

Yes, stötta gärna www.pandemifonden.se. Vi vill hjälpa igång yngre forskare att forskar mer om virus, så att vi får fler läkemedel mot virus!

Barbro • Den dagen vi slipper både munskydd och handsprit ser man fram emot. Tack för bra program.

❤️

Danne • Kan man verkligen kalla det vaccin , när det snarare är ett tillfälligt eventuellt skydd ? Andra vaccin som jag vet om fungerar i flera år (minst).

Ni ställer verkligen jättebra frågor! Jag förstår hur du menar. De flesta andra vacciner mot andra virus skyddar bättre mot smitta än vaccinerna som nu används mot covid. De nya vaccinerna bygger på en ny teknik (mRNA), och dessa vacciner verkar inte ge lika bra skydd mot just smitta. Men, de ger verkligen ett bra skydd mot svår sjukdom och död, och det är ju det viktigaste. På totalen tycker ändå (absolut) att man kan och bör säga att vaccinerna ändå ÄR vacciner.

Beh • Varför är smittoläget som högst nu när så många är vaccinerade?

Bra fråga igen. Det har dels att göra med att omicron förökar sig mer effektivt i våra övre luftvägar än tidigare varianter, och då utsöndras fler virus när vi hostar och nyser. Det beror också på att vaccinerna inte ger lika bra skydd mot omicron-smitta som mot smitta med andra varianter.

Henrik • Hej, smittar vinterkräksjukan innan symptom inträder, alltså kan en person smitta innan han/hon kräks? Alltså så som vi hört om covid, att personen kan smitta timmar innan första symptomen märks. Tacksam för svar!

Bra fråga. Nej, det virus som orsakar vinterkräksjuka (calicivirus), smittar först efter att man fått symptom, dvs man kräks och får diarré.

Totte • Hej Niklas! Vilken form av virus tillhörde Hong Kong-influensan?

Det var just ett så kallat influensavirus, av typen H3N2, som tillhör en familj som kallas för Ortomyxoviridae (på latin). SARS-CoV-2 tillhör en familj som kallas för Coronaviridae (också latin). Av något anledning (historiska skäl) så namnger man virusfamiljer med latin. Finns ca 20 andra familjer vars medlemmar orsakar sjukdomar hos människor. Picornaviridae (här har vi bl a polio), Caliciviridae (vinterkräksjukevirus), Paramyxoviridae (mässling, RS-virus, Nipah, Hendra, m fl).

Catharina • Ser inte mer än ett par inlägg nu de senaste 10 min.
Är det det så få som bryr sig numera om viruset?
Eller ställs det obekväma frågor?

Hej! Det kommer in massor med frågor och Niklas svarar så snabbt han kan!

Marie Lodén • Om inte covid-viruset hade muterat till ex delta- och omikronvarianten hade vi då inte kunnat bli sjuka nu?

Jodå, särskilt om man inte vaccinerat sig, och, sannolikt hade många även kunnat bli återinfekterade, även om det fortfarande var en och samma variant som härjar runt. Så är det ofta med många luftvägsvirus. Ta RS-virus t ex, som man ofta talar om som om det "bara" vore en sjukdom som drabbar för tidigt födda. Så är det inte. Man kan får samma "variant" av RS-virus flera gånger under en livstid. Att det är så viktigt att vi ändå vaccinerar oss mot covid, är att risken för svår sjukdom och död annars är enormt stor. RS-virus kan också vara farligt även för äldre och svårt sjuka, man sannolikt ändå mindre farligt än SARS-CoV-2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet