Chatta om elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

I dag svarade Thomas Björkström från Konsumenternas Energimarknadsbyrå på frågor om de stigande elpriserna och vad du som konsument kan göra för att minska din kostnad. Läs chatten i efterhand här nedan.

Chatta om elpriserna

Johan • Modern elektronik drar ju inte så mycket el, eller? Kan man ens göra några besparingar här, till exempel genom att dra ut sladdar på natten osv?

Nu när priserna är så höga och när vi ser priser på flera kronor per kWh så kommer du spara pengar varje gång som du t.ex. släcker lampan eller stänger av stand-by läget en hushuållsapparat.

Tack för alla bra frågor, och tack Thomas! Nu avslutar vi chatten.

Nu måste jag tyvärr avsluta men vill tacka för alla bra frågor!

För er som har frågor kvar så får ni gärna återkomma direkt till oss på Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Svante Nyman • Kan man stimulera konsumenterna att spara el genom att staten ger sitt ekonomiska stöd baserat på elbesparing istället för elkonsumtion? Besparingen borde kunna avläsas över tid. Detta kan även leda till lägre priser på sikt.

Hej Svante! Svaret är ungefär detsamma som till Gustav
tidigare. Det låter som en bra tanke men hur den lösningen skulle fungera för hushåll med mindre marginaler i sin hushållsekonomi vet jag inte. Vilken eller
vilka reformer som beslutas är upp till de folkvalda politikerna att besluta om.

Thomas Westberg • Hej Thomas! Jag kan som konsument se dygnets totala KW/h på mitt Timprisavtal. Kan man få uppgifter genom sin leverantör om för vilka timmar samt kostnad på dygnet. Mvh Thomas

Hej Thomas!
Din faktura ska innehålla information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella elpriser som fakturan grundas på.

Om ditt avtal är ett timavtal får elhandlaren lämna den informationen via webben.

Konsument • Hej, hur får jag så låg elräkning som möjligt?

Det att göra det bästa av situationen så behöver du:

1. Förbruka så lite el som möjligt.

2. Vara beredd på att priset fortsättningsvis kommer att vara högt och riskerar att stiga ännu mer i höst och vinter.

3. Välja en avtalstyp som passar dig och din hushållsekonomi. Tyvärr så saknas det billiga avtal just nu.

Det kan också vara bra att redan nu spara pengar till vinterns fakturor och som jag nämnt tidigare, kontrollera så att du blir fakturerad månadsvis.

Johan • Hur kallt kan man ha i huset utan att det tar skada?

Hej Johan!

Det vet inte jag, där behöver du höra med Energimyndigheten (se länk till Husguiden tidiagre) eller den kommunala energirådgivningen.

Vad jag känner till är dock att för varje grad som du skruvar ner temperaturen i vinter så kommer du att minska din förbrukning med ungefär 5 procent.

Robert • Hej
Hur bedömer man att priset för fjärrvärme kommer påverkas av de högre elpriserna? Givet att många fjärrvärmebolag även genererar el?

Hej Robert!

Fjärrvärmepriserna justeras årsvis och där har jag hört att kunderna i vissa fall kan förvänta sig en något större prisökning denna gång. Främst beor det på ökade bränslepriser. Men dessa eventuella prisökningar kommer vara långt ifrån nivåmässigt med vad vi nu ser på elmarknaden.

Erik • Om man lever energisnålt och redan nu har svårt med ekonomin var månad, hur ska man då klara en avsevärt dyrare elräkning till vintern? Att "förbereda sig" är svårt när förutsättningarna för det inte alltid finns.

Hej Erik!

Ja situationen är mycket svår och det finns tyvärr risk att det blir dyrare nu i vinter. Som jag skrivit till några andra här är det viktigt att förbruka så lite som möjligt, varje gång du trycker på lampknappen framöver så kommer du spara pengar. Välj också den avtalstyp som passar din hushållsekonomi bäst.

Att lägga undan pengar redan nu är också ett bra råd. Du kan också begära att bli fakturerad månadsvis om du inte redan blir det för att jämna ut kostnaden.

I det fall som du senare skulle få svårt att betala en enskild faktura så är det viktigt att så snart som möjligt kontakta din elhandlare. Flera elhandlare som vi pratat med kan erbjuda framskjuten betalning eller en betalningsplan. Det är då bra att också höra sig för om det utgår ränta på den framskjutna betalningen vilket elhandlaren i så fall har rätt att ta ut.

Hans Hernqvist • Hej Thomas!
Vi bor i villa och överväger att investera i solceller trots att vi ökar våra lån med ytterligare 180 tkr.
Det är väl ändå en klok investering parallellt med att försöka hålla lägre förbrukning?

Hej Hans!

Just när det gäller energieffektivisering så är vi inte experter utan där hänvisar vi till Energimyndigheten eller den kommunala energirådgivningen.

Energimyndigheten har en Solelportal som jag tycker du ska pröva, https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/

Men om du har bestämnt dig för detta så är det en fördel att göra det så snart som möjligt nu när elpriserna är så höga och förväntas vara det en tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.