Fysioterapeuten Terese Rehn ger dig tipsen för en bättre ergonomi. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Hur förbättra ergonomin vid hemmajobb? – Läs chatten med fysioterapeuten

Uppdaterad
Publicerad

Jobbar du hemifrån? Har du ont i axlar, rygg eller andra delar av kroppen, på grund av en dålig arbetsställning? Fysioterapeuten och ergonomen Terese Rehn gästade Fråga doktorn för att svara på dina frågor om ergonomi. Här kan du läsa hela chatten.

Chatta om ergonomi

Stort tack för ikväll! Vi har fått in mängder med frågor – det märks att ämnet engagerar. Nu avslutar vi chatten och säger TACK till fysioterapeuten Terese för alla bra svar!

Missa inte hennes fyra pausövningar för kontorskroppen!

Maria • Vilka styrkeövningar rek ni vid ont i nacke / axlar , nackrosetten? Jag tycker jag får mer ont i nacken vid situps och sidoplankan.

Just situps kan slita rätt mycket i nacken om man inte är van vid rörelsen. Prova att istället göra "omvända situps" och jobba med benen

Dot • Vad anser du om kontorslandskap? Vad är viktigast för att det ska fungera?

Det finns både för- och nackdelar med det beroende på hur arbetsuppgifterna är utformade. Jag tycker att det är viktigt att ha med arbetsgruppen (och gärna en ergonom!) i arbetet kring hur det ska fungera för att det ska bli en bra arbetsmiljö.

VBx • Om man har usel hållning jäms över rent allmänt, hur kan man vända det? Jobba med att räta på ryggen. Hur?

Börja med att ta promenader, rör på dig och tänk på hållningen. Lägg sedan gärna till övningar för att stärka ryggen. Lycka till!

Jenny Forsberg • Tips! Vi använder en tom kartong på matbordet, typ flyttkartong så har vi ståskrivbord i lagom höjd! Lätt att lyfta undan med dator o papper kvar när man slutar jobba!

Bra tips - tack :)

Gerd karlsson • Hej
Jag får ibland ryckningar, skakningar i kroppen. ..mest armar axlar. Också periodvis ont i båda armleder, fotleder, knä osv
Kan detta bero på spänningar i musklerna

Det skulle absolut kunna vara orsaken, men sök hjälp om det återkommer ofta eller inte är övergående

Språknörd • När man inte orkar hålla ryggen rak, hur ska man träna då för att orka hålla upp ryggen

Jag skulle råda dig att söka hjälp hos Fysioterapeut eller liknande som kan undersöka och se vad som är orsaken till att du inte kan hålla ryggen rak och utifrån det hjälpa dig vidare med en åtgärdsplan. Lycka till!

Anders • Har ingen fråga utan bara konstaterade att jag blev piggare och gladare att bara lyssna på er i kvällens program. Glada och trevliga människor behövs mer i denna tråkiga vardag som vi alla befinner oss i nu. Ville bara kommentera att ni spred ut värme och glädje ihop med bra information ikväll och det värmde och ville tacka för det.

Tack för dina fina ord!

Hemarbete • Hur kan man förhindra hemorrojder när man sitter så mycket under arbete?

Ska man sitta på ett speciellt sätt?

Upp och rör på dig regelbundet. Sitt på en kudde om du har ont och behöver avlastning. Det finns även speciell typer av avlastande kuddar för besvär i området.

Molly • Hur stärker man sina inre magmuskler på ett bra sätt? Är det en ”färskvara”?

All styrka i musklerna måste underhållas. Ett bra första steg är att ligga ner på rygg med benen böjda, placera händerna i svanken och pressa sedan svanken mot händerna/underlaget. Känn att de djupa inre magmusklerna jobbar. Sedan finns det många övningar att utveckla därifrån, lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet