Foto: Unsplash

Läs chatten om förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Vilken hjälp finns det att få och vad gör man när man inte blir hörd? Här kan du läsa chatten med Eva Uustal, överläkare i gynekologi och obstetrik. Chatten var öppen måndag 4 april i cirka en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om förlossningsskador på SVT Play.

Chatta om förlossningsskador

Pinnat inlägg

Tack alla för bra frågor. Stå på er och sök hjälp, det finns massor att göra även om man inte behöver opereras för att få bättre liv. Bästa hälsningar <Eva

Pinnat inlägg

Nu stänger chatten, tack för att ni har varit med oss ikväll! 💛

Lisbet • Jag är så förtvivlad pga att jag bajsar ner mig det påverkar hela livet.
Jag födde barn för 50 år sen och hade en mkt svår och långdragen förlossning (vågade inte skaffa fler barn). Vågar inte söka hjälp jag skäms.
Vad ska jag göra??

SÖK HJÄLP! Det finns massor att göra med mediciner, tips och tricks för att slippa läcka.Du får inte skämmas. du har inte gjort något fel! Heja dig!

Ulla • Känner mig lite orolig att jag ibland kissar på mej.Vill så gärna sköta mig för att inte drabbas igen..Undrar hur länge det dröjer innan jag kan sitta igen. Har börjat promenera lite.Känner mig väldigt trött fortfarande.Är så glad o tacksam att det här äntligen är gjort.Massor avkramar

Det komemr att bli bättre, du är fortfarande nyopererad!. O du fortfarande kissar på dig när du kommer igång att jobba, hör av dig. Det kan behövas utredning och kanske ett litet ingrepp till.

Caroline • 51 år. Kan jag vända mig till vilken Gynekolog/ läkare som helst om jag vill få undersökning och utredning och ev åtgärd efter förlossning? Fick sista barnet 2004 och har besvär som jag sökt för men inte fått behandling.

Alla gynekologer kan inte bäckenbotten så bra tyvärr. Många är skolade att "lugna" kvinnor att det ser bra ut utan att veta vad man letar efter. Vi håller kurser och jobabr på det!

Frida • Har opererat framfall två gånger, framfall från ändtarmen som tryckte ut till slidan.
Kan inte ha samlag pga smärtor.
Går det att göra något mer åt det ?

Jobbigt. Glidmedel och lokalt östrogen ! Ofta kan en bäckenbottenkunnig fysioterapeut hjälpa till .Ärren kan bli strama men det går att töja dem.

Mej • Hur kollar en ev bäckenbottenskafa 40 år efter förlossning?

På samma sätt som man gör en vanlig gynundersökning !

AnnaP • Kan man få framfall utan att ha en förlossningsskada eller inte ha fått barn

Ja om man har mycket mjuk bildväv eller är mycket förstoppad och krystar mycket.

Caisa • Vågar man träna med ett bakre framfall som inte bedömts ännu? Eller är det risk att man förvärrar det med träning?

Nej träning är ingen fara. Träna inte med bajs i tarmen bara, rik för läckage... Värre att bli förstoppad. Hålle mot med tummen not slidväggen eller mellangården när du bajsar om det inte glider ut perfekt så att du inte tänjer ut väggen mer än nödvändigt.

Mej • En gynekolog kommenterade att minnellangprd var så kort. Blev stum så jag vågade inte fråga vad det egentligen betyder. Är jag körd

NEj du är INTE körd. Mellangården bli kortare om muskelfästena är lite tilltufsade. Har man inga besvär sitter alla viktiga delar ihop och inget behöver göras. HAr du vidhetskänsla, om något kommer ut i öppningen eller om du har svårt att bajsa, gå tillbaka och fråga vad hon menade! heja dig!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet