PMS innebär bland annat att humöret förändras perioden innan mens. Foto: Unsplash.com

Läs chatten om PMS och PMDS

Uppdaterad
Publicerad

Har du frågor om PMS, premenstruellt syndrom? Vill du veta mer om PMDS och vilken behandling som finns? Här svarar Marie Bixo, överläkare och professor i gynekologi, på dina frågor. Chatten var aktiv under måndagen den 4 oktober i ca en timme.

Skicka gärna in din fråga redan nu!

SVT rapporterade · Chatta om PMS/PMDS

Nu stänger vi kvällens chatt, tack till er som ställt frågor!

Sher • Hej Marie. Finns det andra alternativ än antidepressiva?

Kombinerade p-piller kan fungera men inte för alla. Bäst att ta dem kontinuerligt utan uppehåll för blödning.

Emma • Kan man operera bort äggstockarna för att bli av permanent med problemet?

Teoretisk sett men det är stora nackdelar med det, t.e.x ökad risk för hjärtinfarkt, benskörhet m.m. vilket kan få stora konsekvenser för hälsan när man blir äldre.

Frida Johansson • Hej! Tack för att ni tar upp ämnet. Jag undrar om antidepressiva är det enda som hjälper vid pmds? Jag har tidigare i livet ätit antidepressiva och det fungerade bra. Det finns dock biverkningar som inte alltid känns så bra för livskvalitén, som t ex ”avtrubbade känslor” , minskad sexlust och svårt att få orgasm. Vad finns det för hjälp att få om jag vill undvika att äta antidepressiva?

Förstahandsbehandling är SSRI men intermittent, dvs bara under perioden med symtom. Då slipper man biverkningarna övrig tid. Andrahandsmedel är kombinerade p-piller men det fungerra tyvärr inte för alla.

Hej, hjälper p-piller/minipiller mot pms/pmds? • Hej, kan behandling med naturligt östrogen hjälpa mot PMDS?

Det finns inga studier som stödjer det.

Camilla • Hej! Jag är 51 år gammal o har lidit av svår pms i över 20 år . Nu har jag varit i förklimakteriet några år o vissa månader känner jag inte av pms lika mycket men nu undrar jag om risken att få svåra klimakteriebesvär såsom humörsvängningar är stor eftersom man haft pms?

Oklart om det finns ett samband eftersom det saknas studier men enligt klinisk erfarenhet är det inte ett starkt samband.

Linda • Hej, finns det någon kost/diet som vetenskapligt bevisat hjälper vid svår pms/pmds?

Nej, det finns inga bra studier

Theresa • Hur stor är risken att man påverkas av antidepressiva övrig tid (ej under Pms) som den intervjuade sa, att hon fick "mindre" känslor, att pojkvän upplevde henne som "kall"?

Det beror på hur man reagerar på läkemedlet i sig. Kanske det märks mer under den fas man borde må bra.

Elin • Har alla symptom på PMDS men upplever de börja redan vid ägglossningen & sen pågå enda fram till ett par dagar in på mensen (men får ingen blödning då jag har spiral) Känns som jag ibland bara får någon vecka/mån med min ”normala” personlighet. Är de vanligt med så lång period?

Det kan förekomma men vanligast är ca en vecka eller mindre.

Sonja • Jag undrar om även kvinnor som har hormonspiral eller andra preventivmedel, kan drabbas av pms eller pmds?

Det beror på om preventivmedlet hämmar ägglossningen. Så är det inte med hormonspiral men med vissa p-piller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet