Mannen, som är hög chef på en svensk myndighet, har tidigare arbetat för Säpo och Försvarsmakten. Foto: TT

Hög chef på myndighet greps av Säpo – häktas för grovt brott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som på måndagen greps misstänkt för spioneri har häktats på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han har tidigare arbetat för Säpo samt Försvarsmakten, och är nu hög chef på en svensk myndighet.

Mannen var inledningsvis misstänkt för spioneri, men rubriceringen har nu ändrats till grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt åklagarens häktningsframställan ska brottet ha begåtts under åren 2011–2015.

En häktningsförhandling hölls i Stockholms tingsrätt klockan i dag. Klockan 16.40 stod det klart att han häktas med restriktioner på sannolika skäl misstänkt för brott. Åtal ska väckas senast den 7 oktober.

Spionbröderna

– Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen bestred häktningsyrkandet.

– Min klient förnekar brott. Det är den kommentar jag kan ge, säger mannens försvarare, advokat Anton Strand.

Kandiderade till kommunfullmäktige

Den misstänkte mannen har tidigare kandiderat i ett val på kommunnivå. Mannen kom inte in i fullmäktige, och ställde därefter inte upp i nästa val.

– Han dök upp det här valet, sen försvann han, säger partiets kommunalrådet i den aktuella kommunen, som inte minns mannen personligen.

Kommunalrådet, som skaffat sig en uppfattning om personens roll i partiet, ska under dagen informera partiet centralt om ärendet.

Försvarsministern informerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han känner till ärendet men att detaljerna är en fråga för Regeringskansliet. Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har informerats.

– Jag har den information som är nödvändig i det här ärendet. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Om brottet – så lyder lagen

7§: Den som utan syfte att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande något förhållande av hemlig natur vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar eller för folkförsörjningen vid krig eller av krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest för rikets säkerhet, döms vare sig uppgiften är riktig eller ej, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år.

8§: Är brott som i 7§ sägs anses som grovt, skall för grov obehörig befattning med hemlig uppgift dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen infattade tillhandagående av främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet