Chefsekonomen: ”Vi kan få hög inflation”

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärderna som USA, Europa och en rad andra länder har satt in mot Ryssland kan leda till en svagare krona och högre priser på den svenska marknaden, bedömer Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

– Vi är en liten öppen ekonomi så vi påverkas av den här turbulensen, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Annika Winsth beskriver sanktionerna mot Ryssland som väldigt starka. 

– Man har bakbundit Ryssland ordentligt när man fryser ryska centralbankens möjligheter att använda sina tillgångar, säger hon.

Om Ryssland svarar med att strypa exporten av till exempel gas eller spannmål till väst kan det leda till väldigt hög inflation i bland annat Sverige, enligt Winsth.

Men även om det inte sker bör man, som företagare, förbereda sig på att en svag krona, anser hon.

När det är oroliga tider tenderar nämligen många att satsa på säkrare valutor som dollar i stället för kronan.

”Stökigt i rysk ekonomi”

I Ryssland har man redan höjt räntan, för att folk inte ska ta ut sina pengar när rubeln faller.

Torbjörn Becker, chef på Östekonomiska institutet, bedömer att det finns en stor risk för att det blir en finans- och bankkris till följd av sanktionerna mot landet.

– Det kommer att bli väldigt stökigt i rysk ekonomi ett tag framöver nu.

– Den ryska centralbanken kommer att ta till massor av olika knep. Men jag tror att det är så stor osäkerhet nu i Ryssland, så det kommer inte riktigt att få ekonomin att funka som den ska.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.