Chefsåklagare Kim Andrews och svensk lagbok Foto: Åklagarmyndigheten/TT

Chefsåklagaren: Här är möjliga hindren för att lämna ut mannen

Publicerad

Det är riksenheten mot korruption som fått en begäran att den misstänkte ekobrottslingen ska utlämnas till Kina. Chefsåklagare Kim Andrews säger att han inte varit med om något liknade utlämningsfall.
Nu berättar han om de hinder som kan finnas mot att utlämna 54-åringen.

Åklagarmyndigheten går igenom den så kallade hinderskatalogen, eftersom det kan finnas både absoluta och tillfälliga hinder mot en utlämning.

– Regeringen vill ha ett yttrande och vänder sig då till Åklagarmyndigheten som har bäst kunskap, säger chefsåklagare Kim Andrews.

Ett tillfälligt hinder kan vara att någon är dömd för ett brott i Sverige och då ska en eventuell påföljd verkställas i Sverige före utlämning kan ske, berättar Kim Andrews.

Lång katalog

Det kan även finnas absoluta hinder. Avsaknad av ”dubbel straffbarhet” kan vara ett sådant hinder. Det innebär att gärningen även måste vara straffbar i Sverige, inte bara i Kina.

Påföljden i Sverige för brotten måste vara fängelse i minst ett år för att en utlämning ska kunna ske. Det finns även hinder mot utlämning vid militära och politiska brott.

Förföljelser och brister i mänskliga rättigheter i hemlandet kan också vara absoluta hinder.

– Och så finns preskription. Allt ska gås igenom och så kommer riksåklagaren att yttra sig och regeringen fatta ett beslut, säger Kim Andrews.

Häktad på obestämd tid

Den misstänkte mannen är häktad tills vidare – utan tidsbegränsning. Mannen måste själv agera om han ska få häktningen omprövad. Högsta domstolen har hittills inte ändrat tingsrättens häktningsbeslut efter att mannen motsatte sig detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer