Foto: TT

Choklad och frukt vanligt mellanmål

Publicerad

Magen kurrar och det är långt till middag. En chokladkaka kanske lockar? Mellanmål är en viktig del av dagens näringsintag så tänk på att välja rätt.

Mellanmålet ska gärna innehålla både protein och fibrer. Nutritionisten Åsa Strindlunds förslag är en fullkornssmörgås eller en smoothie på yoghurt, bär och banan.

– Den kan förstärkas med att du stoppar i lite stora vita bönor, för att få i lite mer protein. Baljväxter ska vi äta mer av.

Choklad och frukt verkar annars vara populärt. När 30 000 personer över hela världen fick nämna olika saker som de ätit till mellanmål senaste månaden svarade sex av tio choklad, enligt undersökningsföretaget Nielsen. Men lika många – de fick välja flera alternativ – svarade frukt. De 500 svenskarna som ingick åt ungefär som världssnittet.

Choklad är i regel inget bra mellanmål, anser Åsa Strindlund.

– Det är mycket socker och dåligt fett. Men mörk choklad är att föredra framför ljus. En liten bit mörk choklad är inte så pjåkigt.

Frukt och grönt borde vi äta ännu mer av. Bara två av tio svenskar når upp till rekommendationen om 500 gram per dag.

– Vi borde också lära oss av kulturer där man äter mer frön, nötter och torkade dadlar i stället för smågodis och chips. Det ger mycket bra fetter och mineraler, säger Åsa Strindlund.

Fakta: 2-3 mellanmål om dagen

  • Omkring 2-3 mellanmål bör ge dig omkring 20-25 procent av dagens energi. Resten bör komma från tre större måltider per dag: frukost, lunch och middag.
  • Alla mår bra av att något mellan huvudmåltiderna. Det minskar risken för att du småäter onyttigheter.
  • Ett bra mellanmål kan vara fil och flingor eller müsli och en frukt. Det kan också vara en smörgås med skinka och grönsaker.
  • Enligt de nordiska näringsrekommendationerna behöver vi äta mer grönsaker, baljväxter, frukt och bär samt nötter och frön.
  • Vi borde byta ut spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl till fullkorn och feta mejeriprodukter till magra. Råden är dessutom att vi ska äta mindre charkprodukter och mat med tillsatt socker.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.