Mellanmålet ska gärna innehålla både protein och fibrer. Nutritionisten Åsa Strindlunds förslag är en fullkornssmörgås eller en smoothie på yoghurt, bär och banan.
– Den kan förstärkas med att du stoppar i lite stora vita bönor, för att få i lite mer protein. Baljväxter ska vi äta mer av.
Choklad och frukt verkar annars vara populärt. När 30 000 personer över hela världen fick nämna olika saker som de ätit till mellanmål senaste månaden svarade sex av tio choklad, enligt undersökningsföretaget Nielsen. Men lika många – de fick välja flera alternativ – svarade frukt. De 500 svenskarna som ingick åt ungefär som världssnittet.
Choklad är i regel inget bra mellanmål, anser Åsa Strindlund.
– Det är mycket socker och dåligt fett. Men mörk choklad är att föredra framför ljus. En liten bit mörk choklad är inte så pjåkigt.
Frukt och grönt borde vi äta ännu mer av. Bara två av tio svenskar når upp till rekommendationen om 500 gram per dag.
– Vi borde också lära oss av kulturer där man äter mer frön, nötter och torkade dadlar i stället för smågodis och chips. Det ger mycket bra fetter och mineraler, säger Åsa Strindlund.