Cissi Wallin: Det ska inte handla om en liten Stockholmsklick

Uppdaterad
Publicerad
I samband med me too-kampanjen anklagade medieprofilen Cissi Wallin Aftonbladets kolumnist och ledarskribent Fredrik Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne 2006, något han själv nekat till.
– Jag vill inte att me too bara ska handla om en liten Stockholmsklick, det är ett nationellt, globalt och strukturellt problem, säger hon i Morgonstudion.

Redan för sex år sedan polisanmälde medieprofilen Cissi Wallin en medarbetare på Aftonbladet för att ha drogat och våldtagit henne efter en fest 2006. Den anklagade nekade och utredningen lades ned.

I samband med me too-kampanjen valde hon att berätta att personen hon då polisanmälde var Aftonbladets kolumnist och ledarskribent Fredrik Virtanen.

Sedan dess har både kända och okända personer vittnat om sexövergrepp som ska ha begåtts av mediepersonligheter på flera olika mediebolag, bland annat SVT.

Ska inte handla om en liten Stockholmsklick

Mycket fokus i me too-kampanjen har hamnat på mediepersonligheter och mediebranschen, hur ser du på det, är det extra allvarligt?

– Vi är den tredje statsmakten och vi ska förmedla vad som händer i samhället. När det då internt händer massa skit, det är klart att man ska gräva där man står. Men jag vill inte att me too ska handla om en liten Stockholmsklick, det här är ett nationellt, globalt och strukturellt problem, säger Cissi Wallin.

Handlar inte om hämnd

Hon säger att beslutet att publicera namnet på Fredrik Virtanen inte handlade om hämnd eller revansch utan snarare om att använda sin plattform och makt för att lyfta problemet och ge röst åt dem som inte har samma möjlighet.

– Jag kände att jag har ett ansvar. Jag ville lyfta frågan hur vi ser på förövare. Jag vill inte höra en enda gång till att folk säger att ”den personen verkade så snäll” eller ”det skulle man aldrig kunna tro”, säger hon.

Hänt mycket på tio år

Hon berättar att hon har pratat om händelsen i tio års tid och menar att det trots allt har skett en förändring i hur samhället pratar om sexuella övergrepp den senaste tiden.

– För fem år sedan var det fortfarande väldigt mycket snack om den egna skuldbördan. Folk sa saker som ”du följde väl med” och ”du var väl lite full”, men jag tycker faktiskt att det har hänt någonting. Att vi nu pratar mer om förövarnas skuld och inte bara om offren, säger Cissi Wallin.

– Vi är många som är offer, men det ska inte vara vår skambörda, det ska vara förövarnas skambörda, säger hon.

Se hela intervjun med Cissi Wallin i Morgonstudion här (länk till SVT Play)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet