Hillary Clinton på Sverigebesök, pressträff 3 juni 2012. Foto: Scanpix

Clinton om Syrien: Viktigt tala med enad röst

Uppdaterad
Publicerad

-Vi befarar att situationen i Syrien kan utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig som kan dra med resten av regionen.

Det svarade USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som är på Sverigebesök, på en fråga från SVT:s reporter Bengt Norborg vid en presskonferens på Rosenbad på söndagen. Vid presskonferensen deltog även statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. 

Enligt Clinton skulle ett inbördeskrig i Syrien skapa en farlig och oförutsägbar situation. 

Clinton sade också att hon under de senaste tre dygnen haft täta kontakter med FN:s fredssändebud Kofi Annan och med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

-Mitt budskap till Lavrov är tydligt och rakt på sak. Vi måste alla öka våra ansträngningar för att få till stånd  en politisk lösning. Ryssarna måste sitta med vid bordet och hjälpa till med det, sade Clinton också.

Enligt Clinton är det viktigt att tala med enad röst för att öka trycket på Syriens ledare Assad. Det handlar också om att FN:s säkerhetsråd måste besluta om ytterligare åtgärder mot Syrien, underströk den amerikanska utrikesministern.   

-Jag deltar på onsdag i ett möte i Istanbul med ledare för länderna i regionen, som är särskilt oroade för ett inbördeskrig med konskvenser för hela regionen.

-Det måste ske ett maktskifte i Syrien även om det inte är en förutsättning för samtalen men det är dit det ska leda.

-Folket i Syrien behöver en förändring som, så långt möjligt, måste ske genom fredliga medel.

-En lösning i Syrien måste respektera alla gruppers rättigheter; sunniter, alawiter, druser, kurder, kristna, kvinnor – alla syrier oavsett om de är en del av majoriteten eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet