Coronachatt: Livet efter vaccinet

Hur kommer din vardag att förändras efter vaccinet?

Pinnat inlägg

Tack för deltagande och visat intresse för denna coronachatt – och livet efter vaccinet.

Chatten är nu stängd,

Här har har vi tagit tempen på vardagen och framtiden, nu när allt fler vaccineras och många kanske börjar skönja ljuset i coronatunneln.

Hur långt har man kommit med vaccinationen där du bor? Här har SVT ett utmärkt verktyg där du kan utforska själv.

Sjuksköterskestudenten Anna • Jag är en ung sjuksköterskestudent och fick vaccinet när jag skulle ut i äldrevårdspraktik, där jag även ska jobba i sommar. För mig var det en enorm lättnad att vara vaccinerad när jag skulle jobba med äldre och sjuka. Jag har extra jobb på köpcentrum på sidan för att få livspusslet att gå ihop och möta människor är oundvikligt samtidigt som jag måste ha praktiken för min utbildning. Utan vaccinet hade jag inte känt mig bekväm och ständigt varit rädd för att vara asymptomatisk och riskera andras liv. Bara några veckor innan vi fick vaccinet hade sjuksköterskestudenter i en annan årskurs spridit corona på sina praktikplatser. Bra beslut av regionen att prioritera sjuksköterskestudenter i vaccineringen tycker jag. Dock har jag personligen blivit mött med har och kritik av personer som tyckt att det är orättvist och fel att jag fick vaccinet före många andra i riskgrupp. Jag kände mig skyldig när folk sa så men bara några veckor senare så blev AstraZenicas vaccin oanvändbart och diser var tvungen att vaskas och doneras till andra länder. Så det är nu mitt försvar. ”Att de doserna ändå hade blivit oanvändbara och att det var skolan och regionen som ville att vi tog vaccin inte jag”, fastän jag tycker det är en bra ide. Jag har fortfarande inte vågat ha på mig den där nålen där det står ”jag är vaccinerad”, skriva det på sociala medier eller prata om det. Men jag är glad över att vara vaccinerad och jag hade inte vågat jobbat inom äldrevården i sommar om jag inte var vaccinerad, inte för min skull utan för andras. Jag har fortfarande munskydd, håller avstånd och tvättar händer. Men jag har lättat på tyglarna lite grann, särskilt efter att hela min familj nu är vaccinerad med 1-2 doser. När alla är fullt vaccinerade behöver inte jag vara rädd att ge min familj allvarligt sjukdom längre, och det set jag fram emot.

Tack för denna inblick i ditt liv, Anna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

ÅSELE
Här är Göran Edström, som fått en spruta. Han upplever att sömnen blivit bättre, och så har en grej att plocka fram när coronavardagen känns tuff:

– Man har ju gitarren.

Anna • Jag fick första sprutan igår. Men när jag är färdig vaccinerad kommer jag leva precis som jag gör nu. ( jag är otroligt försiktig, mer än normalt ).
Man vet inte alls hur bra skydd det ger på muterade virus varianter så jag tycker alla ska förstå att det inte är frid och fröjd bara för att man fått vaccin. Fel tänkande!! Jag tycker att vi människor som inte jobbar i vården ska sluta vara så egoistiska och sluta tycka synd om oss själva bara för att vi inte kan vara skit fulla och drägla i baren eller gå på konsert, osv osv. Och gnälla för att vi har restriktioner. Tänk på alla underbara människorna som sliter röven av sig för att försöka rädda liv. Eller personalen som tar hand om dem med funktionsnedsättning. Tänk hur det är för dem, en del får problem i familjen, skiljer sig, hinner inte se sitt lilla barn växa upp osv. Jag tycker det är helt fel att öppna upp nu, vilken ytterligare stress det ska ge vårdpersonalen. Dem gör allt för oss, och vi ger ingenting tillbaka. Jag längtar mest efter att krama mina nära och kära, men det får vänta ( även när jag färdig vaccinerad)!
Jag har fullt upp att irritera mig på människor som tror att man kan leva som vanligt, och dem som skiter i att ta vaccinet, förutom det blir det många bil turer och njuta hemma av lugnet och grillen och nära och kära ute :)
( jag är egentligen en positiv person ;D )
Trevlig helg och sommar ! ☀️
HÅLL AVSTÅND!!!

Tack för många tankar, Anna.

Christer Berglund • Jag bor i Uppsala och vår region har skött alltsammans mönstergillt.
Fyller inom kort 79 år och har fått två Pfizer-doser. Mår utmärkt och räknar med att i höst återuppta hockeyn med Leksand - från läktaren.

Hampus • Jag Vill Kramas Det Är Jätteviktigt

KIRUNA

Per Emt är glad över att ha fått sin första spruta, särskilt med tanke på att smittspridningen har tagit fart ordentligt i Kiruna den senaste veckan.

- Det känns bra, och nu får jag min andra i början på juni och då kommer det att kännas ännu bättre, säger han.

Maritha • Jag kommer att få andra dosen vaccin 22 juni, då kommer jag att känna mig tryggare.
Jag brukar ta influensavaccin och har då efteråt känt mig lite småfebrig.
Efter första dosen av Pfizers covid-19 vaccin fick jag inga biverkningar alls.

Skönt att du slapp det. Lycka till 22 juni!

Mea • Jag personligen kommer inte ändra mitt beteende särskilt mycket. Har fått första sprutan och bär ff mask på i affärer, som är det enda stället jag möter folk på. Här tycker jag dock att jag numera är i princip ensam om att bära mask nu, vilket jag inte upplevt tidigare. Människor verkar ha släppt mkt av sin försiktighet, trots att många än fått sitt vaccin. Gissar att jag efter andra sprutans tre veckor, kommer känna mig lite lugnare. Men längtar inte efter event och trängsel. Mera efter vänner och familj.

eva winter • Inte nämnvärt . Jag kommer att träffa dottern och barnbarnen i hemmet ibland.
Släkt och vänner som bor utomlands i Europa och jag tänker dock inte hälsa på varandra i år heller, då vi vill avvakta, hur smittspridningen utvecklas, när alla släppa loss för fullt. Eftersom den största smittspridningen ligger hos unga och yngre vuxna - som långt ifrån är vaccinerade - och man fortfarande kan smitta andra efter genomgången vaccination, tänker jag glädja mig åt, att besöka enstaka evenemang, utställningar, caféer mm OM man slipper ett vimmel av entusiastiska människor, som tror att allt nu är som innan.
Vi har blivit lugnat tre gånger tidigare, att vi nog inte skulle få smittan hit, resp.
ingen andra eller tredje våg, om vi bara följde rekommendationerna.
Om vi är så duktiga och följsamma, hur kunde detta då går så fel ??
Njuta av flera tillställningar utan trängsel och hoppas på att resa i Europa nästa år är vad jag, mina släktingar och närmaste vänner tänker göra.

TORPSHAMMAR


- Skönt. Jag är nybliven pappa så så stora förändringar blir det väl inte. Men man känner ju direkt att man blir mer avslappnad, säger André Rosenberg.