Coronakommissionens hårda kritik mot Arbetsmiljöverket: ”Ett svek”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket får svidande kritik av Coronakommissionen för sitt agerande i början av pandemin. Enligt rapporten svek myndigheten vård- och omsorgspersonal som tvingades arbeta utan skyddsutrustning. Dessutom gav myndigheten sken av att vara överens med Folkhälsomyndigheten.

“Det är svårt att se Arbetsmiljöverkets agerande som något annat än ett svek mot alla de arbetstagare som i en akut bristsituation var tvungna att utföra vård och omsorg utan adekvat skyddsutrustning” skriver Coronakommissionen i sin nya rapport. Kommissionen menar att både Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten tydligt borde ha angett vilka åtgärder som kunde vidtas för att minska smittriskerna för personal och vårdtagare när det saknades skyddsutrustning under våren 2020. 

– Det är förstås en allvarlig kritik och det ser vi ju mycket allvarligt på. Jag har inte läst rapporten och det behöver vi naturligtvis göra för att närmare kunna kommentera, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. 

Munskydd inom vården under covid

Kraven på munskydd tonades ned 

SVT avslöjade i fjol hur kommunernas organisation SKR fick Arbetsmiljöverket att tona ned och backa i fråga om kraven på munskydd i äldreomsorgen. Utåt sett stod Arbetsmiljöverket bakom Folkhälsomyndighetens riktlinjer för skyddsutrustning, vilket också upprepades i svar till JO i den utredning som ledde fram till att Arbetsmiljöverket slapp kritik för hur man agerat i den uppmärksammade frågan kring munskydd på äldreboendet Serafen. Munskyddsaffären: Arbetsmiljöverket klarar sig undan JO-kritik | SVT Nyheter  

“Gav sken av att dela FHM:s uppfattning” 

Men av material som kommissionen nu tagit del av framgår det att Arbetsmiljöverket redan i mars 2020 ifrågasatte riktlinjerna och att man i fallet Serafen i själva verket ansåg att Folkhälsomyndighetens riktlinjer inte gav arbetstagaren tillräckligt skydd mot smitta Arbetsmiljöverket: FHM:s rekommendationer kan ha brutit mot lagen | SVT Nyheter. 

“Trots att Arbetsmiljöverket alltså de facto hade en annan uppfattning om det tillräckliga skyddet mot smitta gav verket sken av att dela Folkhälsomyndighetens uppfattning ända fram till våren 2021” skriver kommissionen i sin rapport.

– I ljuset av vad vi sade då, hur läget var då, hur saker och ting har utvecklats under tiden mellan olika yttranden- det är väl klart att man hade kunnat uttryckt sig annorlunda, men jag kan inte kommentera det närmare i dag, säger Erna Zelmin, generaldirektör Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet