Live

Hur har du haft det under pandemin?

Nu har vi levt ett år i coronapandemin. Därför vill vi på SVT chatta med er om hur ni mår och hur ni har haft det.

Nu har vi levt ett år i coronapandemin. Därför vill vi på SVT chatta med er om hur ni mår och hur ni har haft det.

Hur har du haft det i pandemin?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten - tack till er som delat med er!

Stort tack till er som delat med er av era erfarenheter i dag - vi har fått in väldigt många berättelser om ert mående.
Det senaste året har minst sagt varit speciellt, och vi på SVT Nyheter kommer att fortsätta att rapportera om coronaviruset.

E • Hemmakontor är drömmen för mig. Jag slipper pendla, slipper arbeta i kontorslandskap där jag har svårt att koncentrera mig, slipper kallprata med kollegor de dagar jag inte orkar det. Jag trivs att vara hemma, umgås med min sambo och påta på med det egna, så det har inte varit ett problem för mig. Det negativa är såklart oron, den ständiga oron att partnern ska bli sjuk på sitt jobb, att familj och vänner ska bli sjuka. Det är otroligt tröttande. Jag är en av naturen orolig och sjukdomsrädd person, och det här året har verkligen tagit på de mentala krafterna av den orsaken.

Helene • Att jobba hemifrån ger bättre kvalitet både i privatlivet och arbetslivet. Det ger också möjlighet att vara mer fysiskt aktiv. Att spendera mer tid hemma ger ett lugn och kvalitetstid med familjen. Jag är mindre trött och är ute mer i naturen. Jag är även mer effektiv på jobbet.

Hej Helene, och tack för ditt svar. Det låter som att du lyckats vända det här med hemmajobb till något positivt, härligt att höra!

Lok • It is disappointed to see how the Swedish government and WHO react to the pandemic - seems no one really takes it seriously at first. Meanwhile, it is upset to see how the small business are affected.

T+T • Hej
Vi vuxna har kunnat arbeta på distans under lång tid vilket varit jättebra! Det stora problemet har varit skolans hantering under pandemin. Vi har ett barn som går i högstadiet. Han är jätte orolig över smitta för sig själv och oss föräldrar som tillhör riskgrupp. Skolan har inte informerat om vilka åtgärder de gjort för att följa rekommendationer mm. Har begärt riskanalys vilket vi inte fått. Det finns ingen. Vi anser att man negligerar elever och personal. Myndigheterna biter sig envist fast vid skolplikt, barn mår bäst i skolan och att barn inte smittar. Detta och snabba ändringar mellan distans och inte skapar stress och oro!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se klippet som sammafattar hur coronaåret har sett ut i Västsverige:

Be • Oj, jag har INTE självmordstankar. Bara känner mig trött i detta. Och jag är inte ensam att vara nere, ledsen och ha ångest varje dag.

Lbm • Att vara gravid nu är svårt. Mycket oro för smitta, för att partner inte skall få följa med på förlossningen, och trist och ibland utsatt att vara ensam på alla kontroller och ultraljud. Det är förstås bra att all personal har munskydd, men rent psykologiskt är det svårt att inte få se ansikten och leenden.

Lisa • För mig har pandemin inneburit att gå ifrån att existera till att börja leva. Hemarbete gör
att jag slipper stress och pendling och kan fokusera på att jobba istället för att överleva veckan i ett hemskt kontorslandskap. Huvudvärk och muskelvärk är borta. Har mycket mer tid med barnen och maken. Hinner röra mig mer och vara ute i naturen. Ekonomin är bättre pga ingen pendling. Har ångest för att gå tillbaka till så det var innan.