13 mars 2020 fick Cornelia Wilhelmsson beskedet att hon hade covid-19. Hör henne i klippet berätta om reaktionen när hon fick provresultatet. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Cornelia: ”Jag var en av de första med bekräftad covid-19”

Uppdaterad
Publicerad

31 januari 2020 kom det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige, när en kvinna i Jönköping drabbades. Därefter dök viruset upp på flera platser i landet och Cornelia Wilhelmsson från Linköping var ett av de första bekräftade fallen i Östergötland.

Den 7 mars kom Cornelia hem från en jobbresa – ett utbytesprojekt i Spanien.

– Vi hade ett samtal innan eftersom viruset hade börjat spridas runt, men då vi åkte fanns det fler fall i Sverige än dit vi skulle i Spanien. Så vi åkte i alla fall och genomförde projektet, säger Cornelia Wilhelmsson.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Fanns inte på världskartan”

På måndagen, helgen efter att Cornelia kommit hem, hade hon lite känningar i halsen.

– Jag vaknade med ont i halsen. Då tänkte jag inte ens att det kunde vara covid-19. Det fanns inte på världskartan att det var det. Jag trodde jag blivit förkyld, säger hon.

Men successivt blev hon sämre under veckan och samtidigt kom nya rekommendationer om att personer skulle vara hemma med minsta symtom. Då bestämde sig Cornelia Wilhelmsson för att boka en tid för provtagning.

13 mars kom beskedet från Region Östergötland, som visade att hon hade covid-19. Hör henne i klippet ovan berätta om reaktionen när hon fick provresultatet.

Luktar det gott?

En längre period led Cornelia av hög feber och hennes luktsinne har fortfarande inte blivit återställt. Hon känner en unken lukt och kan ha svårt att känna exempelvis doften av kaffe.

– Jag är ibland osäker på om något luktar gott eller dåligt, vilket har gjort att jag har slängt saker i onödan, säger Cornelia.

Hoppas på vaccinet

Nu har det snart gått ett år och det gångna året har påverkat Cornelia – som så många andra.

– Jag är idrottare på fritiden och har inte kunnat träna eller tävla med mitt lag på snart ett år. Det tär både fysiskt och psykiskt. Samtidigt jobbar jag i ett yrke där jag förväntas vara på plats varje dag och trängas med människor. Det är en konstig tillvaro vi lever i och jag hoppas innerligt att vaccinet kan hjälpa oss att komma tillbaka till ett normalt liv igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet