Wilson Boiardt var en av dem som vårdades på sjukhus för covid-19 i början av pandemin. Foto: Christian S Zetterdahl

41-årige Wilson: ”Extremt glad över att jag överlevt”

Uppdaterad
Publicerad

Det som började som en vanlig förkylning gjorde 41-åriga Wilson Boiardt riktigt sjuk i covid-19. Han hamnade i respirator i mars förra året och var vid tillfället en av de yngsta patienterna som fick vårdas på iva.

Det har snart gått ett år sedan Wilson blev så sjuk i covid-19 att han kämpade för sitt liv.

– Det värsta var ovissheten, att de inte visste vad det var. Det var så nytt allting, det var läskigt, säger Wilson Boiardt.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Började som en vanlig förkylning

Han lider inte av några bakomliggande sjukdomar och trodde först att det var en vanlig förkylning. Men den 27 mars förra året kände Wilson Boiardt en enorm trötthet och han bestämde sig då för att söka vård.

– Jag var väldigt trött och väldigt seg, säger han.

Han togs emot i det tillfälligt uppsatta covidtältet utanför Vrinnevisjukhuset. Där mättes hans syresättning.

– Då hade jag 98, men de sa att du är inte i riskgrupp så du kan åka hem, säger Wilson Boiardt och tillägger att det då inte togs något covidtest.

”Jag fick inte luft”

Men väl hemma försämrades hans tillstånd snabbt. På morgonen dagen efter hans första sjukhusbesök hade han svårt att andas och svetten flödade.

– Jag har nog aldrig svettats så mycket. Jag minns att jag fick sätta mig på knä och torka av mobilen med täcket, för att kunna slå 112, säger han, och tillägger att det tuffaste var att hålla sig lugn när han hade så svårt att få luft.

Hör honom berätta mer om den 28 mars, när hans tillstånd blev akut i klippet ovan.

Hade 20 procent lungkapacitet

Wilson Boiardt berättar att han vid tillfället hade 70 procent i syressättning och hans lungkapacitet låg på 20 procent. Han hamnade i respirator i 4,5 dygn och han låg sedan kvar på sjukhus i ytterligare åtta dagar.

Wilson drabbades av dubbelsidig lunginflammation och på röntgen syns vita områden som är vätska i lungorna. Foto: Privat/ Region Östergötland

Trots att han varit så sjuk så tillfrisknade han snabbt, och idag när jag ber honom tänka tillbaka på det gångna året beskriver han det som märkligt.

– Jag känner bara att det här är några år som kommer gå till historien. Det är så mycket grejer som har blivit inställt, studenter, födelsedagsfester och allt som bara inte har blivit av.

Hur har det här påverkat ditt liv idag?

– Små petitesser finns liksom inte idag på samma sätt. Man försöker verkligen fånga dagen och verkligen leva så gott man kan. Hålla kontakten med vänner och man försöker verkligen visa att man finns där för de man älskar, säger Wilson Boiardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet