Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Om den här epidemin blir allvarligare än vad vi ser nu kommer det få ekonomiska konsekvenser och kanske drabba då påtagligt svenska jobb och svensk tilväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare i SVT:s Aktuellt.

Stockholms handelskammare: ”Coronaviruset kan slå mot svenska jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Corona-virusets framfart kan få ekonomiska konsekvenser – och leda till att svenska jobb försvinner. Det konstaterar Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare i SVT:s Aktuellt.
– Sverige är på gott och ont beroende av världsekonomin, säger han.

Över 1 700 människor har dött av Corona-viruset. Men virusets framfart får också ekonomiska konsekvenser.

Företag med verksamhet i Kina har redan börjat drabbas.

– Vi riskerar att stå inför en situation där det svenska näringslivet kan bli drabbat och kanske också drabbat väldigt hårt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Sverige extra utsatt

Han konstaterar att 6 000 svenska företag exporterar till Kina. Det samtidigt som 600 svenska bolag även är verksamma i landet

– Om den här epidemin blir allvarligare än vad vi ser nu kommer det få ekonomiska konsekvenser och kanske drabba då påtagligt svenska jobb och svensk tilväxt.

Är Sverige extra utsatt?

– Ja, det skulle jag säga. Sverige är på gott och ont beroende av världsekonomin. Vi har företag som är globalt orienterade, vilket är positivt när det går bra i omvärlden, men när vi får störningar i världshandeln som handelskrig eller virusutbrott så är vi särskilt exponerade, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet