CUF vill ha ”systembolag” för cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en klarläggande debatt i Agenda mellan Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbund (CUF), som vill att cannabis legaliseras, och Sara Skyttedal, ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU), som vill att det även i fortsättningen ska vara förbjudet.  

– Vi har tittat på det som händer runt om i världen och vad forskningen visar. I dag kan faktiskt förbudet vara farligare än drogen i sig, sade Hanna Wagenius.

– Vi ser det som ett sätt styra upp handeln, att få bort den från gatorna och se till att de unga, som skadas mest, inte kommer åt den, sade hon vidare.

CUF vill att cannabis säljs på liknande sätt som alkohol i dag, det vill säga i särskilda butiker där det finns en åldersgräns på 20 år.

Sara Skyttedal vill däremot ha kvar den restriktiva svenska politiken när det gäller narkotika.

– Tyvärr ser vi att fler unga använder den här drogen. Jag tror att det väldigt mycket handlar om mytbildningen kring cannabis som till exempel gör att hälften av alla gymnasiekillar tror att det är farligare att röka en vanlig cigarett än att röka på, sade hon.

Enligt Sara Skyttedal är CUF också ett offer för den mytbildningen.

Det påståendet avvisade dock Hanna Wagenius.

– Det är farligt, framför allt för unga människor, men vi kan också konstatera att internationella studier visar att cannabis är mycket mindre farligt än alkohol, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet