Davis tar en joint varje dag efter skolan. Foto: SVT

Han röker cannabis efter skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer vanligt att cannabis blir en del av livet för ungdomar, även bland dem som lever under välordnade förhållanden.

–  Nästan varje dag när jag kommer hem från skolan sätter jag på musik och rullar en joint för att landa efter dagen. 85 procent av dem jag känner har hållit på eller håller på, säger David.

David röker cannabis varje dag efter skolan. Han jobbar på helgerna och har välutbildade föräldrar.

Enligt David har attityderna ändrats mycket och snabbt. Att röka en joint ses i dag som att dricka en öl.

Att vanliga skötsamma medelklassungdomar använder cannabis är inte längre något extremt undantag.  

– Man skulle bli förvånad vilka ungdomar som hamnar i utredningsakter på våra bord. Det är verkligen alla sorters ungdomar från alla hemförhållanden, även de skötsamma som går i skolan och har fritidsaktiviteter som till exempel idrott, sägerJonas Wendel på polisens ungdomssektion.

Cannabis finns numera i nästan alla ungdomars liv – även runt dem som inte själva röker. Dessutom tycks alla känna till någon som säljer. 

– Jag tror att om jag frågade en kompis så skulle jag kunna få det till helgen, säger en tjej som SVT träffar i en grupp ungdomar på en skolgård.

Lägre intelligens

På socialtjänstens missbruksmottagning hamnar de som tagits av polisen eller som själva fått nog.

Socialsekreterare Anders Delryd har ett svårt jobb att få ungdomarna att tro att forskningsrapporterna faktiskt säger något annat än vad många tror.

Man får lägre intelligens av att röka cannabis, men det är något som ofta ifrågasätts. Det är vanligt att ungdomar inte tror att cannabis är farligt.

Runt om i världen blåser drogliberala vindar. Vuxna och myndigheter i Sverige kämpar i motvind. Att cannabis är förbjudet verkar inte påverka efterfrågan.

Tillslag mot radhuskällare

Lars Hansson, narkotikaspecialist på Tullverket, visar upp ett beslag på 23 kilo cannabis när SVT är på besök.

– I min värld passar det här inte in i samhället 2014. Jag skulle inte vilja lämna mina barn till en dagisfröken som knarkar, säger han.

Även inom landet framställs cannabis. I gillestugor, i garderober och på tonårsrummens fönsterbrädor odlas det för fullt.

I reportaget här kan du se hur polisen förbereder ett tillslag mot en vanlig svensk radhuskällare. 

OBS! ”David” heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer