Bankomatuttag Foto: Scanpix

Cyperns banker fortsätter hålla stängt

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna på Cypern kommer att hålla stängt även under tisdagen och onsdagen, meddelade Cyperns centralbank på måndagskvällen.

Återöppnandet skjuts därmed upp med två dagar. Motivet är att det behövs för att bankerna ska fungera väl när de öppnar.

Senast bankerna höll öppet var fredagen den 15 mars och cyprioterna har inte kunnat ta ut kontanter eftersom uttagsautomaterna tömts.

Bankskatten på Cypern

När bankerna öppnar igen väntas det råda hårda regler för uttag och överföringar, samtidigt som många vill ta ut sina besparingar eftersom förtroendet för bankerna är raserat.

Cypern får nödlån

Cyperns uppgörelse med euroländerna, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden natten till måndagen ger Cypern det nödvändiga nödlånet på 10 miljarder euro.

Men landets näst största bank Laiki ska likvideras och alla kontohavare med än 100.000 euro på sina konton drabbas av en engångsskatt, vars nivå ännu inte närmare har preciserats.

Alla kontohavare med mindre än 100.000 euro på banken skonas från engångsskatten. Långivarna valde att inte rubba den europeiska garantin för insatta pengar upp till en viss nivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet