Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Välj vägar som är mötesfria” – hör mer tips på att undvika långa köer från Bengt Olsson, presschef på Trafikverket i klippet. Foto: SVT

Då är trafiken på midsommar som värst

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna runt midsommarafton är bland årets mest trafikerade. För att undvika olyckor och köer gäller det att vara utvilad – och att inte stressa.

– Det är ett antal stora vägar runt Stockholm där det har börjat tjockna på ordentligt, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Inför firandet kan det vara stressigt och efter små grodorna, sill och snaps kan tröttheten bli påtaglig. Det är en av landets största trafikhelger, mellan 2,5 och 3 miljoner fordon åker ut på vägarna i midsommar.

– Det är viktigt att ta det lite lugnare och låta resan vara en del av midsommarfirandet, säger Bengt Olsson.

Kan bli långa köer

På torsdagen klockan 18 samt på midsommarafton mellan klockan 09 och 14 är det flest ute på vägarna. Det kan även vara hektiskt under söndagen mellan 14 och 18 då många är på väg hem från firandet.

Trafikläget är vid 14-tiden på torsdagen relativt lugn, även om flera vägar är mer trafikerade än vanligt.

– Det är ett antal stora vägar runt Stockholm där det har börjat tjockna på ordentligt, det här kommer öka under eftermiddagen, troligtvis fram till 19-tiden ikväll, säger Bengt Olsson.

Vägarna med mest trafik

De vägar som är extra trafikerade under midsommar är E6 mellan Strömstad och Malmö, E22 mellan Norrköping och Kalmar, samt vägarna runt Siljan och Mälaren. Även vägarna ut till färjelägen för att ta sig ut i Stockholms, Göteborgs och Bohusläns skärgård är högt trafikerade.

– E4 är pulsådern i Sverige. Det kommer bli mycket trafik hela vägen till Luleå, säger Bengt Olsson.

Samtliga omledningsvägar, efter raset vid E6 i Stenungsund, kommer ha mycket trafik.

Räkna med fullpackade tåg

När det gäller tågtrafiken råder det enligt SJ inga större förseningar, resenärer kan däremot räkna med fullpackade tåg.

– Det här är en av våra absolut största resdagar, under påsk och jul är resandet lite mer utspritt, säger Peter Krameus, presschef på SJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.