Kraftiga vindar vid Sundspromenaden i Malmö då ovädret Dennis drog in över Sverige på söndagen. Foto: TT

Stormen Dennis fortsätter österut

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens busväder fortsätter och under måndagen rör sig de starka vindarna österut. Först på onsdag lugnar det ner sig och blir kallare igen.

Stormen Dennis har hittills resulterat i avstängda vägar och broar, översvämningar och inställda tåg och färjeresor, framför allt i västra och södra Sverige.

– Dennis har nått stormstyrka på flera håll i landet. Vi har haft uppemot 28-30 meter per sekund både längs kusten och inåt land, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Blåsvädret håller i sig även under måndagen då nya band med hårda vindar slår mot Bohuslän, Halland, Värmland och Örebro län. Ovädret rör sig sedan österut under dagen. 

– Till eftermiddagen är det istället östra Svealand och Götaland samt Norrlandskusten som får det blåsigt. Sedan avtar vindarna sakta och vi får en långsam övergång till kallare och mer stabilt väder på onsdag och torsdag, säger Pia Hultgren.

Stillastående tåg

Flera tåg- och vägsträckor har stängts av på grund av stora mängder vatten och nedfallna träd. Förhoppningen är att tågen ska börja rulla som vanligt igen under måndagen.

– Sträckan Linköping-Västervik är planerad att öppna måndag förmiddag och Göteborg-Borås ska vara igång igen vid 13-tiden, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Fyraåring skadad

Sträckorna till och från Nässjö ska börja rulla klockan 12 på måndagen, enligt Trafikverkets prognos, och de avstängda spåren i Västsverige beräknas vara igång vid 18. Mellan Stenungsund och Uddevalla siktar man på att börja köra vid 15.30.

– Men det hänger förstås på att det inte fortsätter att regna och blåsa kraftigt och att det inte blivit några skador på spåren, säger Katarina Wolffram.

I Sverige har inga direkta väderrelaterade skador rapporterats men på Själland i Danmark skadades en fyraårig flicka allvarligt när ett träd blåste ner över henne och hennes mamma, rapporterar danska medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.