Dadgostar (V): ”Har vi ingen uppgörelse så röstar vi rött”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet är redo att fälla Magdalena Andersson (S) i onsdagens statsministeromröstning om en överenskommelse om pensionerna inte nås. Det beskedet ger partiledaren Nooshi Dadgostar på en presskonferens.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi att rösta rött, säger hon.

På måndagen beslutade talman Andreas Norlén att nominera Magdalena Andersson (S) som statsminister. Detta trots att en uppgörelse med Vänsterpartiet i regeringsfrågan inte nåtts, vilket innebär att hon i nuläget saknar stöd av riksdagen.

Knäckfrågan i de förhandlingar som parterna ingått är V:s krav på höjda pensioner. Regeringen är oroad att en sådan förändring skulle kunna spräcka den blocköverskridande pensionsuppgörelsen, enligt uppgifter till SVT.

”Förhandlar i konstruktiv anda”

Förhoppningen från Anderssons sida är att partierna ska kunna komma överens innan omröstningen, som äger rum på onsdag morgon. Även Nooshi Dadgostar ser det som en möjlighet.

– Vi har de här förhandlingarna i konstruktiv anda och jag ser att vi kan komma framåt, säger hon.

Med det sagt håller V-ledaren hårt i kravet om förbättringar för de pensionärer som har det sämst ställt. Grundkravet gäller höjd garantipension inom varande mandatperiod, men exakt vilka förändringar som ligger på bordet vill Dadgostar inte berätta.

Kan rösta rött

Att partierna kommer överens är dock avgörande för hur Vänsterpartiet kommer rösta på onsdag, meddelar hon.

– Vi har erbjudit oss att genom förhandling stötta en statsminister. Har vi inte en uppgörelse kommer vi att rösta rött. Det krävs en uppgörelse för att ett parti ska kunna ge bort sina mandat till en regering.

S: Det är bråttom

Magdalena Andersson skriver i ett Facebookinlägg att S delar V:s målsättning om bättre ekonomiska villkor för de sämst ställda pensionärerna.

”Vi har dock inte nått ända fram i förhandlingarna”, skriver Andersson.

Omröstningen i riksdagen kommer att äga rum på onsdag. Andersson skriver att hon kommer att ägna den återstående tiden åt att arbeta för att nå fram till en överenskommelse med V.

”Om vilja finns är jag övertygad om att det går att stärka ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt på ett sätt som inte gör det omöjligt att bilda regering. Men det är tydligt att det är bråttom.”

Fakta: Så går statsministeromröstningen till

Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Magdalena Andersson som statsminister.

I en statsministeromröstning tillämpas så kallas negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller mer) av rösterna emot sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.